Hoppa till innehåll

Bluffmeddelanden i omlopp – öppna inte suspekta länkar

1.7.2021 13.00
Pressmeddelande

Tullen varnar för bluffmeddelanden som gäller förtullning och ankommande försändelser. Du kan få dylika meddelanden, som har skickats i Postens och andra transportfirmors namn, t.ex. per sms eller e-post. Öppna aldrig länkar eller bilagor som finns i suspekta meddelanden.

I nätfiskemeddelandena anges det ofta att en försändelse har anlänt och att du ska klicka på en länk. För närvarande cirkulerar också bluffmeddelanden som hänför sig till momsreformen som trädde i kraft 1.7.2021. Som följd av reformen ska alla inköp som levereras från länder utanför EU förtullas. I dessa meddelanden berättas det t.ex. att en försändelse väntar på förtullning och att dess moms ska betalas.

Meddelandet kan komma till en sådan meddelandekedja i telefonen som även innehåller äkta ankomstavier från den avsändare som bluffmakaren låtsas vara. I Postens äkta ankomstavier anges t.ex. adressuppgifterna för platsen där varan kan avhämtas. Posten uppmanar aldrig i sina avier kunderna att ange personuppgifter eller öppna länkar.

Tullen påminner att man aldrig ska öppna länkar eller bilagor som finns i suspekta meddelanden. Det lönar sig att radera dylika meddelanden utan att öppna dem först.

Exempel på ett bluffmeddelande:

[OmaPosti] Sinulla on paketti, joka on allekirjoitettava, tarkista: https//is.xx/xoxoxo_paketti-ID.2562


Mera information om bluffmeddelanden som är i omlopp i Postens namn:

Bluffmeddelanden som är i omlopp i Postens namn – var särskilt noga med meddelanden som gäller förtullning (posti.fi, på finska)
Fick du ett textmeddelande skickat i Postis namn? Var försiktig, meddelandet kan vara ett bedrägeri (kyberturvallisuuskeskus.fi)
 

Allt ska förtullas Webbnyhet