Hyppää sisältöön

Huijausviestejä liikkeellä – älä avaa epäilyttäviä linkkejä

Julkaisuajankohta 1.7.2021 13.00
Tiedote

Tulli varoittaa liikkeellä olevista huijausviesteistä, jotka koskevat tullausta ja saapuvia lähetyksiä. Viestejä Postin tai muiden kuljetusyritysten nimissä voi tulla esimerkiksi tekstiviestillä tai sähköpostilla. Epäilyttävässä viestissä olevia linkkejä tai liitteitä ei tule koskaan avata.

Kalasteluviesteissä kerrotaan usein saapuneesta lähetyksestä ja pyydetään klikkaamaan linkkiä. Tällä hetkellä liikkeellä on myös huijausviestejä liittyen 1.7.2021 voimaan tulleeseen uudistukseen, jonka myötä kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat ostokset on tullattava. Näissä viesteissä kerrotaan esimerkiksi tullausta odottavasta lähetyksestä ja pyydetään maksamaan lähetyksen arvonlisävero. 

Viesti voi tulla puhelimeen samaan viestiketjuun kuin muka samalta lähettäjältä tulleet aidot saapumisilmoitukset. Esimerkiksi Postin aidossa saapumisilmoituksessa kerrotaan noutopaikka osoitetietoineen. Posti ei ilmoituksissaan kehota antamaan henkilötietoja tai avaamaan linkkejä.

Tulli muistuttaa, että epäilyttävien viestien sisältämiä linkkejä tai liitteitä ei tule koskaan avata ja viesti kannattaa poistaa avaamatta.

Esimerkki huijaustekstiviestistä: 

[OmaPosti] Sinulla on paketti, joka on allekirjoitettava, tarkista: https//is.xx/xoxoxo_paketti-ID.2562


Lisätietoja Postin nimissä liikkeellä olevista huijausviesteistä:

Postin nimissä liikkeellä huijausviestejä – ole erityisen tarkka tullaukseen liittyvissä viesteissä (posti.fi)
Saitko tekstiviestin Postin nimissä? Varothan, viesti voi olla huijaus (kyberturvallisuuskeskus.fi)

Kaikki tullataan Verkkouutinen