Hoppa till innehåll

På väg mot något nytt – Tullen fick en betydande roll i bekämpningen av koldioxidläckage

År 2023 fick Tullen ett nytt intressant arbetsområde: mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna (CBAM). CBAM är ett helt nytt EU-verktyg för bekämpning av koldioxidläckage. Det förhindrar att utsläpp av kostnadsskäl styrs utanför EU. CBAM medförde nya saker att göra och lära sig för både Tullen och importörerna. Detta innebar nya, meningsfulla uppgifter för Tullen i bekämpningen av koldioxidläckage.  

Ilmakuva havumetsästä, jonka päällä on rakoilevia pilviharsoja.
Bild: Aku Häyrynen / Tullen

När det gäller CBAM har allting gått snabbt framåt. I maj 2023 antog Europaparlamentet och rådet förordningen om CBAM, och redan i oktober inleddes CBAM med en övergångsperiod. Tullens första egna anställda vid CBAM-funktionen tillträdde i höstas. Officiellt bekräftades Tullens roll i den nationella lagstiftningen den 28 december 2023. 

CBAM medför – och har redan medfört – helt nya typer av arbete för Tullen. Till Tullens nya uppgifter hör bland annat ansvaret för CBAM-utsläppsberäkningarna, tillståndshandläggningen, försäljningen av utsläppscertifikat samt olika uppföljnings-, tillsyns- och rådgivningsuppgifter i anslutning till mekanismen. Dessutom kompletteras en del av Tullens traditionella uppgifter, såsom kontroll och provtagning av varor samt brottsutredning, med mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna.

‒ Den nya uppgiften lämpar sig särskilt väl för Tullen, eftersom skyldigheterna enligt CBAM är kopplade till import av varor, som Tullen redan övervakar i kraft av sin grundläggande uppgift. CBAM sörjer också för lika konkurrensvillkor för företag, vilket är viktigt för Tullen att säkerställa. Tullen ansvarar också för att skydda samhället, miljön och medborgarna. Den här nya tjänsten lämpar sig också utmärkt för den här enheten, säger Tom Ferm, direktör för kundrelations- och skatteuppbördsenheten. 

Kundrådgivning i fokus

Om CBAM kom till Tullen som en ny sak och med en snäv tidtabell, så kom den definitivt som sådan också till importörerna. 

‒  Vi insåg redan i ett tidigt skede att vi, utöver vår egen introduktion och förberedelse, måste satsa på kundrådgivning så att importörerna har bästa möjliga förutsättningar att agera när anmälningsskyldigheten har inletts, betonar Ferm. 

Redan i januari lanserades CBAM:s webbsidor, som under året har kompletterats i takt med att ny information blivit tillgänglig. Webbsidorna har säkert kommit väl till pass, eftersom de tidvis har funnits bland Tullens mest populära webbsidor. Det första webbseminariet för importörer hölls i augusti och fick en fortsättning under höstens gång. Utöver webbsidor och webbseminarier har flera kundmeddelanden och nyhetsbrev skickats, bloggar har publicerats och personer har talat vid olika evenemang för intressentgrupper när inbjudan har skickats ut. 

Nya experter och ny expertis

CBAM medförde helt nya typer av verksamhet för Tullen, vilket också krävde nya kunskaper. 

‒  För att säkerställa att vår nya uppgift fungerar på ett högklassigt sätt var vi redan i ett första skede tvungna att bestämma vilken typ av kunskap och hur många anställda vi skulle behöva. Vi utförde det här arbetet i synnerhet i början av året, säger Tom Ferm om de första stegen i det förberedande arbetet.

Framför allt behövde kunskapen i utsläppsberäkning stärkas. Det behövdes också större juridisk kompetens för att ta över helt ny lagstiftning och vidareutveckla den. Under 2023 började sammanlagt åtta personer arbeta med CBAM vid Tullen. Dessutom har arbetsuppgifter med anknytning till CBAM lagts till i arbetsbeskrivningen för många av Tullens anställda.

År 2023 omfattade Tullens CBAM bland annat introduktion till lagstiftning och utsläppsberäkningar, rekrytering, skapande av processer, kundrådgivning och kommunikation. 

‒  Samma mönster kommer att fortsätta under 2024, som är ett minst lika intressant år för CBAM, säger chefen för CBAM-funktionen Jarkko Koho, med siktet inställt på framtiden.

CBAM i korthet

  • Mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna (CBAM) tillämpas på så kallade CBAM-varor som importeras till EU från länder utanför EU, såsom vissa järn- och stålprodukter, gödselmedel, aluminium- och cementprodukter samt väte och el. 

  • Mekanismen kommer att fastställa samma utsläppsbaserade kostnad för CBAM-varor som skulle uppstå för jämförbara produkter som tillverkas i EU till följd av EU:s utsläppshandel.

  • Under övergångsperioden 1.10.2023–31.12.2025 ska importörerna kvartalsvis rapportera utsläpp av CBAM-varor till kommissionen.  

  • Från och med den 1 januari 2026 krävs tillstånd för import av CBAM-varor, och importören ska skaffa avgiftsbelagda utsläppscertifikat, dvs. CBAM-certifikat.

  • Skyldigheterna gäller alla som importerar CBAM-varor. Med import avses all import från länder utanför EU till EU, till exempel varor som beställts på nätet och presentartiklar. 

    • Rapporteringsskyldigheten gäller inte försändelser vars värde är högst 150 euro eller CBAM-försändelser som förs in i personligt bagage till ett sammanlagt värde av högst 150 euro.

  • Målet är att priserna på produkter som importeras till EU bättre ska återspegla de faktiska utsläppen av växthusgaser. Samtidigt uppmuntras en minskning av utsläppen.

Text: kommunikationsexpert Hanna Laine

Läs mer

Tullens webbsidor om CBAM

CBAM blogg