Hoppa till innehåll

Tullfrihet

Vid import av varor från ett område utanför EU:s tullområde ska man vanligtvis betala importskatter, men i vissa situationer är det möjligt att ansöka om tullfrihet för varorna. Tullfrihet kan sökas t.ex. med stöd av tullfrihetsförordningen, på basis av varans ursprung eller på grundval av varans användningsändamål. Du kan kontrollera tullarna som uppbärs för varorna utifrån varukoderna i Fintaric-tjänsten.

Med tullfrihet avses befrielse från importtull när varor importeras från länder utanför EU:s tullområde, dvs. från tredje land. Med ansökan om tullfrihet avses här inte sådana situationer där ingen tull uppbärs för en vara därför att varans tariffenliga allmänna tullsats är noll.

Om tullfrihet föreskrivs t.ex. i EU:s tullagstiftning och i tullagen. Om mervärdesskattefrihet vid import föreskrivs i mervärdesskattelagen. Läs mer om mervärdesskattefrihet vid import.

Det valda tullförfarandet kan påverka importbeskattningen

Varorna som importeras kan frigöras för övergång till fri omsättning, men i vissa fall blir varorna dock kvar under Tullens eller en annan myndighets övervakning. När varorna blir kvar under övervakning beror det oftast på att alla importskatter, såsom tull och mervärdesskatt, eller andra avgifter inte har betalats i samband med importen.

Till exempel inom förfarandet för slutanvändning kan du från ett område utanför EU importera vissa varor som övergår till fri omsättning med nedsatta tullar eller tullfritt under förutsättning att de används för ett visst ändamål eller i ett visst sammanhang. Användningen av förfarandet för slutanvändning förutsätter alltid ett tillstånd och tillämpningen av det begärs i tulldeklarationen med förfarande ”44 – Slutanvändning”. Varorna som har hänförts till förfarandet ska användas för det ändamål som nämns i tillståndet och tillståndsvillkoren ska iakttas. Läs mer om förfarandet för slutanvändning.

Med det valda förfarandet kan man flytta tidpunkten för uppbörden av importmoms eller punktskatt. Du kan läsa mer om mervärdesskattefri import och deklarering av punktskattefria varor på deras egna webbsidor.

  • Om du vill flytta tidpunkten för uppbörden av importmoms med det valda förfarandet i importdeklarationen, ska du läsa mer om tullförfaranden som flyttar tidpunkten för mervärdesskatten på webbsidan Moms på import.

Tullfrihet enligt tullfrihetsförordningen

Med tullfrihetsförordningen (TfriF) avses rådets förordning (EG) nr 1186/2009 om upprättandet av ett gemenskapssystem för tullbefrielse

Tullfrihet enligt tullfrihetsförordningen kan endast beviljas för vissa varor i sådana fall som anges i tullfrihetsförordningen. Fallen i fråga omfattas ofta av ytterligare villkor som ska utredas före importen.

För att kunna ansöka om tullfrihet enligt tullfrihetsförordningen kan det krävas att du ansöker om ett tullfrihetstillstånd på förhand i tjänsten Tillstånd och beslut. I vissa fall kan du också ansöka om tullfrihetstillstånd med en tulldeklaration. I tulldeklarationen ska du alltid med hjälp av koder för ytterligare förfarande ange att du ansöker om tullfrihet enligt tullfrihetsförordningen.

Läs mer på webbsidan Tullfrihet enligt tullfrihetsförordningen.

Tullfrihet eller tullförmån som grundar sig på annan lagstiftning

Man kan också ansöka om tullfrihet eller tullförmåner med stöd av annan tullagstiftning än tullfrihetsförordningen. Tullfrihet kan sökas för vissa varor eller på vissa grunder. När villkoren uppfylls för tullförmånen eller tullfriheten som sökts, uppbärs det för varorna som importeras en tull som är lägre än den allmänna tullen eller ingen tull alls.

Tullförmåner eller tullfrihet beviljas inte automatiskt, utan man ska alltid själv ansöka om dem och ange dem i tulldeklarationen. Om villkoren för tullförmånen eller tullfriheten uppfylls, ska du ansöka om den med tulldeklarationen genom att där ange t.ex. en kod för förmånsbehandling, ett ytterligare förfarande eller en kombination av dessa.

Exempel på tullfriheter och tullförmåner:

  • För varor som återinförs från ett område utanför EU tillbaka till EU:s område kan tullfrihet och mervärdesskattefrihet beviljas på vissa villkor. Läs mer om varor som återinförs till EU:s tullområde.
  • Med tullkvot avses tullfrihet eller nedsatt tull som beviljas för en viss importmängd för en viss tid. Om kvoten blir fylld får man fortfarande importera ifrågavarande varor genom att betala normal tull för dem. Tullkvoterna kan grunda sig på olika avtal, t.ex. Världshandelsorganisationens (WTO) avtal, på EU:s allmänna preferenssystem för utvecklingsländer (GSP), på anslutningsfördrag och på frihandelsarrangemang. Läs mer om tullkvoter och begäran om kvottilldelning i tulldeklarationen.
  • Uppbörden av importtullar kan utebli för vissa varor som ska införlivas med eller användas till luftfartyg. Importören ska då i samband med importdeklarationen visa upp ett intyg om auktoriserat underhåll/tillverkning (Easa-blankett 1) i luftfartssektorn eller en annan likvärdig godkänd blankett. Läs mer om tulldeklarering av civila luftfartyg.
  • Med tullsuspension avses tullfrihet eller nedsatt tull som beviljas av EU. Suspensioner kan beviljas för råvaror, halvfabrikat och komponenter som används vid industriell produktion, om dessa inte finns att tillgå i EU. Om ovannämnda varor finns att tillgå i EU, men inte i tillräcklig omfattning, kan autonoma tullkvoter beviljas för den mängd som fattas. Läs mer på webbsidan Tullbefrielser och autonoma tullkvoter.

Villkor för varors tullfrihet

Om du vill ansöka om tullfrihet för varor, ska du ta reda på villkoren och grunderna för tullfriheten innan du ansöker om den. Varornas tullfrihet kan grunda sig på en lag, en förordning eller t.ex. ett internationellt avtal.

Tullfrihet med stöd av unionstullkodexen

Artiklarna 208 och 209 i unionstullkodexen gäller produkter från havsfiske och andra produkter som hämtats ur territorialhavet för ett land eller territorium som är beläget utanför EU:s tullområde av fartyg som enbart är registrerade eller anmälda för registrering i en EU-medlemsstat och för den medlemsstatens flagg. Importen av dessa produkter är tullfri. Tullfriheten gäller också produkter som framställts av dessa produkter ombord på fabriksfartyg.

En förutsättning för tullfrihet är också att produkterna inte säljs förrän de förs in.

Om villkoren för tullfrihet uppfylls, kan du också ansöka om mervärdesskattefrihet för varorna. Mervärdesskattefriheten för dessa varor grundar sig på mervärdesskattelagen (94 § 1 mom. 19 punkten i MomsL).

Tullfrihet med stöd av tullagen

Den som hör till personalen på ett transportmedel i yrkesmässig trafik mellan Finland och ett land eller område utanför EU får från sina arbetsresor under en kalendermånad tullfritt och skattefritt föra in samma mängd varor som en resande får föra in på en gång (95 e § i mervärdesskattelagen). Värdegränsen för varor som importeras av personalen på ett transportmedel i landsvägstrafik omfattas dock av ett undantag.

Tullfriheten för varor som ingår i det personliga bagaget hos en resande som anländer till Finland från ett land utanför EU grundar sig på artikel 41 i tullfrihetsförordningen. Mervärdesskattefriheten och punktskattefriheten för personligt resgods grundar sig på mervärdesskattelagen (95 §). En resande får i sitt personliga resgods skattefritt föra in varor i högst de mängder som anges i 95 a – 95 d § i mervärdesskattelagen.

Du behöver en förtullningsbok

En förutsättning för tullfriheten och skattefriheten är att du antecknar varorna som du för in i en förtullningsbok. Förtullningsboken ska visas upp för Tullen på begäran. Läs mer om förtullningsboken.

Införseln får inte vara kommersiell

Skattefriheten förutsätter att införseln inte är av kommersiell natur. Införseln anses inte vara av kommersiell natur, om

  • införseln är av tillfällig natur
  • varorna är endast avsedda för resandens eller dennes familjs personliga bruk eller som gåva
  • varorna är till sin art och kvantitet sådana att de inte kan betraktas som varor som förs in för kommersiella ändamål.
Maximimängderna för varor

Endast en viss mängd tobaksprodukter och alkoholdrycker får föras in skattefritt och tullfritt.

Utöver produkter som omfattas av kvantitativa begränsningar får du föra in produkter skattefritt och tullfritt

  • till ett värde av 430 euro, när du anländer flyg- eller sjövägen
  • till ett värde av 300 euro, när du anländer på annat sätt (inklusive med ett luftfartyg eller fartyg som är i nöjesbruk).

Notera att den som hör till personalen på ett transportmedel i landsvägstrafik får under en kalendermånad föra in varor enligt 95 d § till ett värde av 430 euro. Värdet på varor som förs in på en gång får inte överstiga 300 euro.

I dessa värden inkluderas inte:

  • personligt resgods som resanden för in tillfälligt
  • personligt resgods som resanden återinför efter en tillfällig utförsel
  • läkemedel som behövs för resandens personliga bruk.

Drivmedel i standardtankar och bärbara tankar på motordrivna transportmedel (inklusive sjöfartyg) får föras in momsfritt som resandeinförsel. 

Tullfriheten för dessa varor grundar sig på internationella överenskommelser (Wienkonventionen FördrS 4/1970 och FördrS 50/1980) som nämns i 44 § i tullagen. Utrikesministeriet fastställer att förutsättningarna för tullfrihet uppfylls genom att för varorna bevilja ett s.k. franskt papper som bestyrkts med stämpel.

Tullfria varor är med stöd av 44 § i tullagen också mervärdesskattefria enligt 94 § 1 mom. 20 punkten i mervärdesskattelagen.

Villkor för diplomatvarors tullfrihet

Diplomatvaror är tullfria när de importeras

  • till diplomatiska representationer i Finland för officiellt bruk
  • till främmande makters andra representationer i samma ställning eller till konsulära kanslier i Finland för officiellt bruk
  • till diplomater, konsuler och deras familjemedlemmar för personligt bruk
  • till administrativ eller teknisk personal som personligt flyttgods.
    • Tullfriheten för personalens flyttgods beviljas endast på engångsbasis.

Läs mer om deklarering av diplomatvaror

Kontrollera mervärdesskattefriheten vid import separat

Tullfriheten påverkar inte nödvändigtvis mervärdesskatten vid import. Grunderna för momsfri import fastställs separat i mervärdesskattelagen.

I tulldeklarationen ska man ange en grund för mervärdesskattefriheten (t.ex. med en kod för ytterligare förfarande).

Momsregistrerade importörer lämnar alltid uppgifterna gällande import också på eget initiativ med en momsdeklaration i Skatteförvaltningens e-tjänst MinSkatt. Skatteförvaltningen ansvarar för mervärdesbeskattningen vid import och fattar beslut om mervärdesskattefriheten.

Läs mer om mervärdesskattefrihet vid import:

  • Om du ansöker om mervärdesskattefrihet för varorna endast med stöd av mervärdesskattelagen, ska du läsa mer om tulldeklareringen på webbsidan Mervärdesskattefrihet vid import.
  • Om du ansöker om mervärdesskattefrihet för varorna på basis av tullfriheten, ska du läsa mer om mervärdesskattefriheten på webbsidan som innehåller anvisningarna för sökande av ifrågavarande tullfrihet. Notera dock att det i mervärdesskattelagen kan finnas preciseringar av villkoren för mervärdesskattefrihet vid import av varor.