Hoppa till innehåll

Tullens narkotikabeslag överträffade klart fjolårets siffror redan under hösten – särskilt brant ökning i beslagen av marijuana, amfetamin och kokain

Utgivningsdatum 8.11.2024 7.58
Pressmeddelande

Enligt Tullens brottsstatistik ökar mängderna narkotika som förs in i Finland märkbart. Under året hittills har Tullen redan beslagtagit 122 olika narkotiska ämnen. Nio av dessa ämnen är helt nya designdroger som tidigare inte påträffats i Finland. Beslagen av marijuana, amfetamin och kokain är redan betydligt större så här långt än de sammanlagda beslagen under hela fjolåret – samma fenomen kan ses i beslagen av snus, cigaretter och dopningsmedel. Tullbrottsbekämpningens totala samhällsnytta uppgår redan till över 90 miljoner euro i år.

– Förändringarna i omvärlden har starkt påverkat även Tullens roll och uppgifter inom myndighetsfältet. Som en central brottsbekämpnings- och säkerhetsmyndighet skyddar vi den gränsöverskridande trafiken och bekämpar tullbrott. Det internationella samarbete som Tullen gör i övervakningen av den gränsöverskridande trafiken, inom brottsbekämpning och i andra uppgifter som har med säkerhet att göra är mycket betydelsefullt. I övervaknings- och brottsbekämpningsarbetet spelar även det täta nationella PTG-samarbetet en väsentlig roll, betonar direktören för bevakningsavdelningen Samy Gardemeister.

Under perioden januari–september i år har Tullen redan beslagtagit över 830 kilogram marijuana, vilket är nästan dubbelt gånger så mycket som under hela fjolåret sammanlagt. Kokainbeslagen uppgår till omkring 44 kilogram, vilket är tre gånger mer än året innan, och amfetaminbeslagen till 94 kilogram, dvs. de är hälften större än året innan. Kokainet som beslagtagits är i regel mycket rent.

– Vi är mycket oroade över den nästan explosionsartade ökningen i beslagen av narkotiska ämnen under det innevarande året. Enligt våra observationer har beslagen av såväl traditionell narkotika, designdroger och narkotiska läkemedel, som snus, tobak och dopningsmedel ökat markant. Även transportvägarna har förändrats och narkotiska ämnen förs allt oftare in via Sverige till Finland, konstaterar bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen.

Nya designdroger utvecklas kontinuerligt och säljs framför allt på det mörka nätet – Tullen har påträffat nio nya narkotiska ämnen under det innevarande året

I år har Tullen hittat nio helt nya narkotiska ämnen som tidigare inte påträffats i Finland. I fjol hittades ett tiotal nya designdroger. Nya designdroger tas fram hela tiden då nya varianter ersätter de designdroger som redan klassificerats som narkotika. Man ändrar lite på det tidigare narkotiska ämnet, och då är det igen fråga om ett nytt ämne. Som exempel på designdroger kan man nämna alfa-PVP, och framför allt olika derivat av ämnet, såsom alfa-PHP och alfa-PHiP, av vilka man gjort betydligt större beslag än av själva alfa-PVP. 

Designdroger är något man köper framför allt på mörka nätet, och därför har myndigheternas förmåga att stänga ner marknadsplatser som är verksamma där varit viktigt för övervakningen.

– Tullen har redan i flera år haft en viktig roll i att avslöja dessa marknadsplatser. Senast tog vi ner marknadsplatsen Sipulitie på mörka nätet i samarbete med svensk polis och Europol under den gångna hösten, betonar Sinkkonen.

Införseln av snus och cigaretter har ökat markant

Mängderna snus som smugglades minskade betydligt i och med att försäljningen av nikotinpåsar avreglerades år 2023, men i år har trenden vänt. Även smugglingen av cigaretter har ökat betydligt.

– I år har mängderna snus som införs olagligt igen börjat öka rejält. I slutet av september har vi redan beslagtagit mer än en fyrdubbel mängd snus jämfört med de totala beslagen året innan. En motsvarande ökande trend kan också ses i den olagliga införseln av cigaretter, även om östgränsen, dvs. den traditionella smugglingsrutten för cigaretter, är stängd. Därför befarar vi att smugglingen av cigaretter kommer att fortsätta att öka, eftersom den allmänna erfarenheten är att en höjning av tobaksskatten har en tydlig inverkan på beslagen av cigaretter, berättar Sinkkonen.

Tullen har redan i januari–september i år beslagtagit mer än 4500 kilogram snus som införts olagligt, medan motsvarande mängd under hela fjolåret var sammanlagt omkring 850 kilogram. Långt över 5 miljoner cigaretter beslagtogs i januari–september, medan sammanlagt 2,75 miljoner cigaretter beslagtogs i fjol.

Redan mer än 90 miljoner euro till samhället genom tullbrottsbekämpning

EU:s sanktioner mot Ryssland och därtill hörande utredningar medför mycket arbete för Tullen. I och med att östgränsen stängts påträffas lindriga regleringsbrott nästan inte alls längre, men annars har antalet regleringsbrott inklusive grova gärningsformer varit på samma nivå som i fjol. Brott mot de varusanktioner som EU infört mot Ryssland undersöks vanligtvis som regleringsbrott.

– Förutom regleringsbrott är våra utredare av ekonomiska brott även sysselsatta med komplicerade ekobrottsutredningar som görs i samarbete med Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo). Dessa s.k. Eppo-utredningar kännetecknas av ett nära internationellt samarbete och av att utredningarna tar lång tid i anspråk. För tillfället har vi omkring ett tiotal pågående Eppo-utredningar, men även här ser vid en ökande trend, berättar Sinkkonen.

– Tullbrottsbekämpningens samhällsnytta är återigen på en hög nivå i år. I januari–september har vår brottsbekämpning redan dragit in över 90 miljoner euro till samhället. Av denna summa utgörs över 35 miljoner euro av återtagen vinning av brott, dvs. reda pengar eller andra tillgångar som går direkt till staten, summerar Sinkkonen. 

Mediemeddelande