Hoppa till innehåll

Tullen övervakar både på land och på vatten - vid båtbevakningen påträffas ofta vissa oklarheter

Utgivningsdatum 4.6.2024 8.20
Pressmeddelande

Båtsäsongen har börjat. Många har under vintern planerat båtresor från Finland till utlandet. När man återvänder från en sådan resa till Finland, kan man också stöta på Tullens båtbevakningsgrupp. För båtförare är det bra att minnas att då man återvänder med båt från Åland så är restriktionerna för resandeinförsel strängare än vid ankomst från EU-länder.

Tullen övervakar att import- och exportrestriktionerna samt tullformaliteterna följs även till sjöss. Tullens uppgift är att förebygga och förhindra smuggling, uppbära importskatter och skydda samhället.

– Till sjöss övervakar vi bland annat bränslen i fritids- och fiskebåtar, sjötrafiken i allmänhet samt jakten och fisket. Därtill kan vi stoppa och samtala med båtförare som anländer till eller lämnar landet samt vid behov göra en tullkontroll, berättar båtbevakningsgruppens chef Henrik Wahlroos.

Båtens befälhavare har skyldigheter

Tullen kan också alkoholtesta båtförare. Alla som deltar i båtens navigering och styrning ska blåsa under straffbarhetsgränsen. Vid övervakningen av sjötrafiken kommer det ofta fram att båtförare inte är medvetna om kraven och skyldigheterna som befälhavarskapet medför, och personerna ombord på båten kan inte alltid ange vem som fungerar som dess befälhavare.

Av båtens utrustning är det enligt Tullens observationer oftast handbrandsläckaren som saknas eller så har släckarens årliga service inte gjorts. Farkosten ska vara försedd med den utrustning och registerbeteckning som sjötrafiklagen förutsätter och dessa ska vara fästa på båten på föreskriftsenligt sätt. Tullen blir också ställvis tvungen att ingripa i fall där körsättet är bristfälligt eller där god sjömanssed inte iakttas – särskilt på vattenområden utanför städerna. Då är farkosten i fråga ofta en vattenskoter.

PTR-samarbetet effektivt också till sjöss

Tullen är en av sjöräddningsmyndigheterna och har ett nära samarbete till sjöss bland annat med Polisen och Gränsbevakningsväsendet.

– Vårt samarbete hänför sig ofta till sjöräddning och olika bevakningsuppgifter. Därtill samarbetar vi också i frågor gällande utbildning och övningar, säger Wahlroos.

De som arbetar i Tullens båtpatruller är sjöfartsproffs som också hjälper till vid problem till sjöss. De ger också anvisningar om vad som gäller i gränsöverskridande båttrafik.

Med båt till Finland – beakta från vilket område du anländer

Inom EU-området kan du som resandeinförsel medföra varor utan värdegränser. Införseln av alkohol, tobaksprodukter och bränslen omfattas dock av restriktioner. Det lönar sig att reda ut dessa på förhand. När man anländer från Åland till Fastlandsfinland får man skattefritt medföra varor i samma mängder och till samma värde som när man anländer från ett land utanför EU, eftersom Åland hör till EU:s tullområde men inte till dess skatteområde.

Minneslista för båtförare om ankomst till Finland

Från EU-området till Finland

  • Du kan medföra varor som resandeinförsel utan värdegränser.
  • Införsel av bland annat alkohol, tobaksprodukter och bränsle omfattas av restriktioner.


Från Åland till Fastlandsfinland

  • Åland är en del av EU:s tullområde men hör inte till EU:s skatteområde.
  • Det finns importrestriktioner mellan landskapet Åland och Fastlandsfinland.
  • Med din båt får du tull- och skattefritt föra in inköp i ditt personliga bagage till ett värde av högst 300 euro.
  • Du kan endast föra in en begränsad mängd alkoholdrycker till Åland för eget bruk eller som gåva.


Om det finns sällskapsdjur ombord på båten

Tullen kan kontrollera sällskapsdjuret och dess dokument. Djuret måste åtföljas av ett sällskapsdjurspass som utfärdats av en veterinär. Tullens båtpatrull har med sig en chipavläsare, med vilken djurets identifieringsmärkning kan avläsas även till sjöss. Anvisningarna nedan gäller för sällskapsdjur som anländer med dig till Finland från ett EU-land eller Norge.

Kom ihåg för sällskapsdjuret:

  • identifieringsmärkning
  • pass för sällskapsdjur utfärdat i EU eller Norge
  • giltig rabiesvaccination, om djuret är över 16 veckor gammalt
  • blankett med förklaring om att valpen inte har haft kontakt med viltlevande djur, om djuret är under 16 veckor gammalt
  • hundar ska också ha genomgått en behandling mot ekinokockos minst 1 dygn (24 h) men högst 5 dygn (120 h) före ankomsten till Finland (gäller inte för hundar som reser till Finland direkt från Norge, Malta eller Irland).


Närmare anvisningar och mera information om import av djur till Finland hittar du på Livsmedelsverkets webbplats.

Mediemeddelande