Tullen hittade förbjuden färg i sötsak – många defekta godisprodukter har igen påträffats
Tullen hittade i en sötsak en färg som har varit förbjuden redan en längre tid. Tullen har i år upptäckt ett stort antal sötsaker som strider mot bestämmelserna. Godbitar med små defekter fick en anmärkning medan godisprodukterna med allvarliga defekter belades med importförbud.
Tullen hittade i år i en kinesisk sötsak den förbjudna färgen titandioxid E171, som varit förbjuden i livsmedel redan i två år. Sötsaken hade förts in till Finland via EU och den kan ha funnits till försäljning här innan Tullen upptäckte den.
– Enligt våra observationer kan man i sötsaker som tillverkas utanför EU fortfarande använda till exempel färgämnen som är förbjudna i EU. Därför måste man vara extra noggrann vid import av sådana här sötsaker, säger Tullens produktsäkerhetschef Jonna Savander.
Tullen hittade även i fjol titandioxid i en mexikansk godisboll och en kinesisk godisklubba. Produkterna hindrades från att komma ut på marknaden.
– Vi jämför de färgämnen som vi upptäcker i våra undersökningar med de färgämnen som anges i förpackningspåskrifterna. Vi kontrollerar sötsakernas färger och färgämneshalter genom laboratorieanalyser, berättar Tullaboratoriets tullkemist Sanna Henttonen.
Tullen har i år undersökt nästan hundra olika importerade sötsaker. Fram till mitten av oktober hade cirka 30 procent av dessa sötsaker fått en anmärkning eller underkänts. Under de två föregående åren har motsvarande siffra varit till och med 60 procent.
– I fråga om importerade sötsaker hänför sig felen oftast till tillsatsämnen och förpackningspåskrifter, säger Savander.
Kombinationen av sötsak och leksak kan i värsta fall orsaka kvävningsrisk
Tullen har i år vid sin bevakning också stött på flera kombinationer av sötsak och leksak, vilka i värsta fall kan orsaka risk för kvävning. Produkterna som orsakade kvävningsrisk var fyra godisläppstift, som alla underkändes vid undersökningarna.
– Kombinationerna av sötsak och leksak kan vara mycket farliga. Dylika produkter har dragits tillbaka från marknaden också i andra EU-länder, påpekar Savander.
Tullen har i år undersökt följande typer av sötsaker: mjölkchoklad, mörk choklad och fylld choklad, sockrade dragéer såsom godisströssel och nonpareils, godisstänger, mjuka och hårda sötsaker, gelégodis, tuggummi, halva, skumgodis och nötmassa. Sötsakerna har kommit till Finland från EU och från områden utanför EU, såsom Asien samt Nord- och Sydamerika.
I fråga om livsmedel som importeras undersöker Tullen bland annat tillsatsämnen, aromer och enzymer som påverkar livsmedlens hållbarhet, smak, utseende eller sammansättning. Bestämmelserna om användningen av tillsatsämnen samt deras mängder finns i EU-förordningar. Tullens bevakning omfattar också kontroll av förpackningspåskrifterna för livsmedel. Tullen undersöker livsmedlens säkerhet och överensstämmelse med kraven i Tullaboratoriet.