Hoppa till innehåll

Tullen avslöjade ett grovt regleringsbrott – elektronik köptes från internationella nätbutiker och misstänks ha exporterats till Ryssland via mellanlagring

Utgivningsdatum 17.10.2024 8.17
Pressmeddelande

Tullen utreder en brottshelhet där ett företag verksamt i östra Finland misstänks ha exporterat sanktionsbelagd elektronik till Ryssland vid flera tillfällen. Varorna anlände till Finland som flygfrakt, varefter man försökte exportera dem via företagets mellanlager i östra Finland per landsväg till Ryssland år 2022. Värdet på de sanktionsbelagda varorna har varit cirka 700 000 euro.

EU har infört omfattande sanktioner mot Ryssland och det är Tullen som skyddar samhället genom att övervaka sanktionsbelagda produkter. Tullen har inlett mer än 800 utredningar av regleringsbrott med anknytning till brott mot sanktioner. Cirka 90 av dessa fall undersöks som grova regleringsbrott.

– Största delen av finländska företag agerar exemplariskt, men på basis av de fall som utretts av Tullen kan man konstatera att det också finns undantag. Varje företag som idkar utrikeshandel ansvarar för sin egen del för att sanktionerna iakttas och för att sanktionerna fungerar så som de ska, men vid behov kan vi bedöma detta också genom vår brottsutredning, betonar bevakningschef Hannu Sinkkonen. 

Systematisk verksamhet – bolagets exporter föremål för mer än 100 varukontroller

Enligt Tullens förundersökning har ett tullagerbolag i östra Finland levererat en stor mängd sanktionsbelagda varor till Ryssland under mars–december 2022. Varorna har kommit som flygfrakt till Helsingfors-Vanda flygplats och därifrån har de transporterats till bolagets lager i Vederlax. Bolaget har försökt exportera varorna från sitt lager till Ryssland som vägtransporter via Vaalimaa.

– Vi har riktat över 100 varukontroller mot det misstänkta bolagets exporter. Dessa exporter har innehållit elektronik som omfattas av sanktionerna mot Ryssland, såsom drönare, processorer, smarttelefoner, datorer och ekolod. Deras exportvärde har uppgått till cirka 700 000 euro, berättar undersökningsledare Sanna Kuparinen.

Brottshelheten undersöks som grovt regleringsbrott. Vid förundersökningen har det kommit fram att varorna huvudsakligen köpts från amerikanska webbutiker och att mottagaren i Ryssland har varit det ryska postverket. Under förundersökningen har sju personer hörts som misstänkta. De misstänkta hade ledar- och speditionsuppgifter i bolaget som bedriver internationell spedition. Tullen har samarbetat med utrikesministeriet vid utredning av vilka varor som har omfattats av sanktionerna.

Mediemeddelande