Hoppa till innehåll

Transportfirma: meddela också transportdokumentets referensnummer till den som gör tullklareringen

Utgivningsdatum 12.1.2023 11.59 | Publicerad på svenska 13.1.2023 kl. 14.59
Pressmeddelande

När en transportfirma tagit i bruk den nya deklarationen för tillfällig lagring som inges i Tullklareringstjänsten eller genom meddelandedeklarering, ska referensnumret för tranportdokumentet på undernivå anges i deklarationen. Transportfirman ska meddela deklarationens MRN-nummer, varupostnumret och också referensnumret för transportdokumentet på undernivå till den aktör som gör tullklareringen. Tulldeklarationen godtas inte om en deklaration för tillfällig lagring angetts som tidigare dokument, och referensnumret för transportdokumentet på undernivå fattas i uppgifterna om tidigare dokument. 

Exempel: Deklarationen för tillfällig lagring ”23FIEnnnnnnnnnnnUn” har två olika transportdokument på undernivå med referensnumren A och B. Transportdokumentet A har en varupost och B två varuposter. I detta fall ska transportfirman meddela följande uppgifter till den som har hand om tullklareringen:

  • 23FIEnnnnnnnnnnnUn / A / 1
  • 23FIEnnnnnnnnnnnUn / B / 1
  • 23FIEnnnnnnnnnnnUn / B / 2.

Om transportfirman inger införseldeklarationen i Deklarationstjänsten för införsel och utförsel (AREX) eller genom meddelandedeklarering, behöver transportdokumentets referensnummer inte förmedlas till den som har hand om tullklareringen. 

Mera information:

yritysneuvonta(at)tulli.fi 

Kundmeddelande Meddelanden om ny lagstiftning och förändrad tulldeklarering