Ska du på kryssning under höstlovet? Kontrollera införselstriktionerna innan du reser
Höstlovsfirare bör notera att fastän Sverige och Estland hör till Europeiska Unionen är införseln av till exempel alkohol, tobaksprodukter och läkemedel begränsad. Även de som åker på kryssning med sällskapsdjur bör ta reda på vilka restriktioner som gäller redan i god tid före resan.
Från Sverige och Estland får du föra in till Finland varor och gåvor du köpt för eget bruk, såsom kläder, elektronik och sötsaker, utan att behöva betala tull eller skatt för dem. Det finns dock kvantitativa restriktioner eller referensnivåer för införsel av alkohol och tobaksprodukter, och du får ha med dig egna läkemedel som motsvarar högst ett års användning. Du får föra in veterinärmedicinska läkemedel till Finland om du har djuret med dig, men inte om du inte har det.
Tullens anvisning för kryssningsresande är enkel och lätt att följa: bekanta dig alltid med införselrestriktionerna på förhand. På så sätt kan du undvika otrevliga överraskningar i hamnen när du återvänder hem.
Sällskapsdjur med på resan – kom ihåg rabiesvaccination och behandling mot ekinokockos
Hundar som kommer från Sverige och Estland till Finland behöver alltid behandlas mot ekinokockos minst 24 timmar och högst 120 timmar före inresan till Finland. Om resan varar under 24 timmar är engångsmedicineringen alltså inte möjlig. För korta eller upprepade resor är det bra att diskutera med en veterinär om att använda den så kallade 28-dygnsregeln. Medicineringen mot ekinokockos utförs alltid av en veterinär som ska anteckna det givna läkemedlet i sällskapsdjurspasset eller hälsointyget.
Alla resande sällskapsdjur ska ha en giltig vaccination mot rabies. Sällskapsdjuret ska dessutom vara id-märkt med ett mikrochip som injicerats före rabiesvaccinet. Också en klart läsbar tatuering godtas som id-märkning, om tatueringen gjorts före den 3 juli 2011. Du ska också ha med dig ett pass för sällskapsdjur där uppgifterna som behövs har antecknats.
Det är ägarens ansvar att se till att djuret har vaccinerats och medicinerats och att dokumenten som behövs finns med på resan. Tullen rekommenderar att du alltid kontrollerar inresekraven på Livsmedelsverkets webbplats innan du reser.
Med kraven säkerställs att inga farliga sjukdomar sprider sig till djur och människor i Finland. Tullen övervakar i hamnarna att inresekraven följs gällande sällskapsdjur.
Införselrestriktionerna för alkohol och tobak påverkas av färdvägen
Du får föras in alkohol till Finland från Europeiska unionen utan skatter för eget bruk enligt referensnivåerna. Du får föra in mer, men då måste du kunna bevisa användningsändamålet. Ett undantag är Sverigebåten som går via Åland. Från en Sverigebåt som går via Åland får du föra in alkoholdrycker skattefritt i samma mängd som från områden utanför EU, dvs.
- 16 liter öl och
- 4 liter icke-mousserande viner och
- 1 liter starka alkoholdrycker (över 22 %) eller 2 liter andra alkoholdrycker (under 22 %).
Beakta att en person under 18 år inte får föra in några alkoholdrycker alls till Finland och en person under 20 år får endast föra in svaga alkoholdrycker.
Du får föra in tobaksprodukter till Finland från EU-länder för eget bruk, åt din familj eller som gåva i högst följande mängder:
- 200 cigaretter och
- 50 cigarrer och
- 100 cigariller och
- 250 gram rulltobak, piptobak eller tobak för vattenpipa och
- 200 dosenheter eller 250 gram i lösvikt av andra tobaksprodukter, t.ex. puffstänger eller kapslar som innehåller tobak och
- 200 enheter färdigrullade produkter och 250 gram produkter i lösvikt av örtprodukter för rökning, t.ex. örtcigaretter.
Dessa begränsningar gäller produkter med förpackningar som inte har varningsmärkningar på finska och svenska och inte heller figurativa varningar.
Ett undantag är igen Sverigebåten som går via Åland, från vilken du får föra in följande tobaksprodukter:
- 200 cigaretter eller
- 100 cigariller (högst 3 g/st.) ELLER
- 50 cigarrer eller
- 250 g tobak.
Du får föra in högst ett kilo snus (snus, nässnus och tuggtobak) till Finland per kalenderdygn för eget personligt bruk.
Mera information
Kontrollera på Tullens webbplats vad du får beställa eller föra in till Finland