Hoppa till innehåll

Semester utomlands? Ta del av Tullens tips för en smidig hemkomst

Utgivningsdatum 5.6.2024 7.59
Pressmeddelande

Blommor och skinka som gåva till andra och lite cigaretter och diamanter till dig själv från utlandet? Sällskapsdjur eller läkemedel med på resan? Får de föras in, måste de förtullas? Det är bra att ta reda på dessa saker, och gärna i förväg, eftersom man inte kan föra med sig vad som helst och hur mycket som helst till Finland. Införseln av många olika varor till Finland omfattas av begränsningar, kräver tillstånd eller är rent av förbjuden. Det är även av betydelse från vilket land man återvänder till Finland.

– Vårt råd till dem som återvänder till Finland är enkelt och lätt att följa: ta alltid i förväg reda på vilka importrestriktioner som gäller, till exempel på Tullens webbplats. På så sätt kan du undvika överraskningar, säger tullöverinspektör Niina Taimela.

Det lönar sig att kontrollera införselrestriktionerna och -villkoren redan på förhand åtminstone för följande varor:

  • Läkemedel

    Huruvida ett läkemedel omfattas av införselrestriktioner beror på om det enligt finsk klassificering är fråga om ett egenvårdspreparat, receptbelagt läkemedel, narkotiskt läkemedel eller veterinärmedicinskt läkemedel och om du kommer från ett EES-land eller från ett land utanför EES. Du kan t.ex. från länder utanför EES-området för eget bruk föra in läkemedelspreparat i en mängd som motsvarar högst tre månaders förbrukning. Kom också ihåg recepten och transportera läkemedlen i originalförpackningen.
  • Tobaksprodukter

    Restriktionerna för resandeinförda tobaksprodukter varierar enligt produkt och huruvida det är fråga om skattepliktig eller skattefri införsel. Införseln kan även omfattas av begränsningar gällande tid och resesätt.
  • Mjölk-, kött- och fiskprodukter

    Man kan inte föra in kött- eller mjölkprodukter till Finland från länder utanför EU. Förbudet gäller också smörgåsar och djurmat. Därtill ar införseln av svin- eller vildsvinskött begränsad från sådana länder där afrikansk svinpest förekommer.
  • Växter, frukt och grönsaker

    De flesta växter eller växtprodukter får man inte föra in till Finland från områden utanför EU utan sundhetscertifikat. Alltså inte ens ett enda äpple utan sundhetscertifikat. Restriktionen gäller även Norge.
  • Sällskapsdjur

    När man kommer med en katt eller hund till Finland behövs olika dokument, intyg och vaccinationer. Införselkraven varierar beroende på t.ex. från vilket land man kommer med djuret till Finland. Det finns skillnader även mellan EU-länder och de nordiska länderna.
  • Utrotningshotade arter och produkter av dem, såsom kaviar, koraller och kaktusar

    Införsel av CITES-produkter till Finland är förbjuden eller kräver tillstånd både från avgångslandet och eventuellt också från Finlands miljöcentral. Därtill kan dessa produkter bara föras in via vissa gränsövergångsställen.
  • Kontanter

    Införsel av kontanta medel till Finland från länder utanför EU är inte förbjuden eller begränsad, men om man har med sig 10 000 euro eller mer, ska man göra en anmälan till Tullen. Detsamma gäller export från Finland till länder utanför EU.

Restriktionerna beror på från vilket land man anländer till Finland. När en resande bekantar sig med restriktionerna måste hen särskilt beakta om hen kommer till Finland från EU, från ett land utanför EU, från EU:s tull- eller skatteområde eller från EES-området. Bland t.ex. de nordiska länderna finns både EU-länder och länder som inte är medlemmar i EU.

Måste varor som man köpt på resan förtullas?

Om man anländer till Finland med flyg från ett område utanför EU:s tull- och skatteområde, får man tull- och skattefritt föra in inköp, såsom elektronik och kläder, till ett värde av högst 430 euro. Införselrätten är personlig. Denna värdegräns gäller inte alkohol eller cigaretter, utan införseln av dessa produkter omfattas av egna tidsgränser och kvantitativa begränsningar, som bör kontrolleras separat.

För eget bruk får man till Finland föra in varor som man köpt i EU:s tull- och skatteområde utan att behöva betala tull eller skatt för varorna. Införseln av vissa varor, till exempel läkemedel och tobaksprodukter, är dock begränsad.

Vad om man glömt kvar någonting olämpligt i resväskan?

Om en resande har med sig för mycket varor vars import är begränsad, eller varor vars import är helt förbjuden, kan hen överlämna dem till Tullen på eget initiativ.  Då ska hen välja den röda filen.

Om resenären har valt den gröna eller blåa filen och det hos personen vid en tullkontroll påträffas varor som är skattepliktiga eller vars import är begränsad eller förbjuden, kan Tullen omhänderta eller beslagta varorna. Personen kan bli tvungen att betala dubbel skatt, eller så kan personen till och med misstänkas för ett tullbrott, så det lönar sig att vara uppmärksam när man väljer fil.

– Man kan alltid fråga tulltjänstemännen om råd. Om man är osäker kan man t.ex. på flygplatsen välja den röda filen där man kan få tag på en tulltjänsteman.

Mera information

Mediemeddelande Rajoitukset