Hoppa till innehåll

Russin, torkad chili och torkade örter innehöll rester av flera olika bekämpningsmedel, gränsvärdena överskreds inte – konsumenterna behöver inte oroa sig

Utgivningsdatum 29.5.2024 13.00
Pressmeddelande

Tullen övervakar säkerheten hos kommersiella livsmedel bland annat genom att undersöka rester av bekämpningsmedel. Vid övervakningen under åren 2021-2023 hittades rester av flera bekämpningsmedel framför allt i russin, torkad chili, torkade örter, te och gräslök.

En av Tullens grunduppgifter är att övervaka säkerheten och kvaliteten hos livsmedel som importeras till Finland. Om det hittas för höga halter bekämpningsmedelsrester i produkterna, förbjuder Tullen partiets tillträde till den finska marknaden. Om bekämpningsmedel hittas, men halten inte överskrider gränsvärdet enligt lagstiftningen, ger Tullen en anmärkning till aktören. Fastän gränsvärdet för enskilda bekämpningsmedel inte överskrids kan produkterna innehålla flera olika bekämpningsmedelsrester.

- Syftet med myndighetstillsynen är att säkerställa att man i Finland tryggt kan fortsätta använda importerade livsmedel. Det är till exempel bra att känna till att det finns bekämpningsmedelsrester i olika produkter, men man behöver inte vara orolig. I praktiken har gränsvärdena fastställts på en betydligt lägre nivå än vad konsumenternas säkerhet skulle förutsätta. Förhoppningsvis får vi en gemensam praxis på EU-nivå för att övervaka till exempel samverkan mellan bekämpningsmedlen, säger produktsäkerhetschef Jonna Neffling.

Under åren 2021-2023 undersökte Tullen bekämpningsmedelsrester i över 5 000 produktpartier. Tullens övervakning är riskbaserad och inriktas på specifika produktpartier. Med tanke på livsmedelssäkerheten spelar aktörernas ansvar för egenkontroll en central roll.

- Ansvaret för att livsmedlen är säkra och överensstämmer med kraven ligger alltid på det företag som ansvarar för deras tillverkning och försäljning, säger Neffling.

Resultat av livsmedelstillsynen: Fem produkter som innehöll flest bekämpningsmedelsrester

Under åren 2021-2023 innehöll följande fem produkter flest bekämpningsmedelsrester: russin (rester av 27 olika bekämpningsmedel, i medeltal hittades rester av 9 olika bekämpningsmedel i partierna), torkad chili (22, 7), torkade örter (dill i synnerhet) (20, 4), te och liknande produkter (17,4) samt gräslök (16, 5).

Produktgrupperna med flest underkända produktpartier åren 2021-2023 var ris (39 underkända produktpartier), te och därmed jämförbara produkter (30), passionsfrukt (11), gräslök (9), bönor och linser (9) samt apelsiner (6).

- Exempelvis i russin har man hittat så många som 20 olika bekämpningsmedel i ett och samma produktparti. Gränsvärdet för ett enskilt bekämpningsmedel har inte överskridits i produkten, men antalet kemikalier är mångfaldigt jämfört med andra produktgrupper, säger sektionschef Suvi Ojanperä.

Bekämpningsmedlen delas in i växtskyddsmedel och andra bekämpningsmedel. De är kemiska föreningar som används för att skydda växter eller växtprodukter från skadeinsekter eller växtsjukdomar. De används också för att bekämpa ogräs eller påverka växters egenskaper.

Växtskyddsmedlens giftighet varierar beroende på förening. Frukt, grönsaker och bär kan innehålla rester av växtskyddsmedel, och för dessa har EU fastställt föreningsspecifika gränsvärden.

Läs mer

Bekanta dig med Tullaboratoriets verksamhet och undersökningarna av produktsäkerheten hos livsmedel på vår webbplats på adressen Startsida - Tullaboratoriet - Tullen och Tullens övervakning av livsmedel och konsumtionsvaror.

Tullen övervakar att icke-animaliska livsmedel och s.k. kombinationslivsmedel som importeras kommersiellt är säkra och uppfyller kraven i bestämmelserna och att färska frukter och grönsaker är sunda och uppfyller handelsnormerna.

Tullen övervakar säkerheten hos livsmedel som importeras kommersiellt från länder utanför EU bland annat genom att undersöka förekomsten av bekämpningsmedel. Bekämpningsmedlen omfattar en mängd olika kemiska föreningar som används för att skydda växter eller växtprodukter från skadeinsekter eller växtsjukdomar. Varje år innehåller ca 3–6 procent av de undersökta proverna halter av rester som överskrider det fastställda gränsvärdet.

Kontrollproverna undersöks vid Tullaboratoriet och resultaten rapporteras regelbundet till bl.a. Livsmedelsverket, jord- och skogsbruksministeriet och EU-kommissionen. Utöver livsmedel så övervakar Tullen också produktsäkerheten hos konsumtionsvaror som importeras till Finland.

Bilder till medier

Mediemeddelande