Hoppa till innehåll

Meddelanden enligt ITU-meddelandebeskrivningar för import får inte längre användas

Utgivningsdatum 31.3.2023 11.20 | Publicerad på svenska 3.4.2023 kl. 11.53
Pressmeddelande

Tullen godkänner inte längre importmeddelanden enligt ITU-meddelandebeskrivningar efter den 31 mars 2023. 

Under 2023 har meddelanden enligt ITU-meddelandebeskrivningar kunnat användas för ingivande av nya importdeklarationer bara i undantagsfall. I fortsättningen kan meddelandekunder inge importtulldeklarationer till Tullklareringssystemet bara med meddelanden i nytt format. Se gällande meddelandebeskrivningar på Tullens webbplats.

Handläggningen av deklarationer slutförs med gamla meddelanden

Om en deklaration ingetts med meddelanden enligt ITU-meddelandebeskrivningarna före den 1 april 2023, handläggs deklarationen färdigt under aprilmånaden med de gamla meddelandena. Till exempel om handläggningen av din deklaration inte är klar vid månadsskiftet på grund av en begäran om tilläggsutredning, svara på begäran om tilläggsutredning med meddelanden enligt ITU-meddelandebeskrivningarna.

Importdeklarationstjänsten (ITU) togs ur bruk redan den 5 november 2022, men i tjänsten kan man ännu se på sina deklarationer som ingetts genom tjänsten.

Mera information: yritysneuvonta(at)tulli.fi

Meddelanden om ny lagstiftning och förändrad tulldeklarering Meddelanden om ny lagstiftning och förändrad tulldeklarering