Företag har fört in kött till Finland med bristfälliga dokument
Tullen har undersökt två fall av omfattande smuggling av kött till Finland. Över 10 000 kg kött har importerats från Estland och Lettland utan tillräcklig dokumentation under åren 2022–2024.
I det första fallet stoppade Tullen en brottsmisstänkt i Västra hamnen i Helsingfors i augusti 2023 då personen förde in närapå 800 kg nötkött från Estland till Finland. Misstanken är att köttet transporterades oskyddat i bilens bagageutrymme, utan kylförvaring och med bristfälliga dokument. Dessutom misstänker Tullen att felaktiga uppgifter om salmonellatestning inlämnats till myndigheterna och att salmonellaintyget förfalskats. Ärendet har undersökts som hälsobrott, smuggling och förfalskning.
I det andra fallet misstänker Tullen att över 9 000 kg kött från fjäderfä införts till Finland från november 2022 till februari 2024 med bristfälliga eller felaktiga dokument och utan kylförvaring. Fallet avslöjades när Helsingfors stads enhet för livsmedelssäkerhet lämnade in en begäran om förundersökning till Tullen. Brottshelheten har undersökts som hälsobrott, olaga befattningstagande med infört gods och smuggling.
Undersökningsledare Hanna Koskenranta berättar att samma brister påträffas gång på gång vid kontrollerna.
– Det är ofta fråga om olika fel och brister i dokumenten, och också att man uppvisar förfalskade dokument och saknar salmonellaintyg. Även om varor i regel rör sig fritt inom EU kan det finnas olika importkrav för livsmedel beroende på landet, säger Koskenranta.
Importören är ansvarig för produktsäkerheten
Motivet i livsmedelsbrott är ofta en strävan efter ekonomisk vinning.
– I båda fallen som vi utrett har aktörerna varit företag som registrerat sin verksamhet på det sätt som krävs för kommersiell import av livsmedel enligt livsmedelslagen. Företagen är alltså själva ansvariga för produkternas säkerhet och för att lagstiftningen följs, summerar Koskenranta.
Europeiska kommissionen har beviljat Finland särskilda salmonellagarantier som gäller vid EU-intern handeln. På grund av garantierna ska kött från nötkreatur, svin och fjäderfä som sänds till Finland för kommersiella ändamål vara salmonellafritt innan det sänds till Finland. Försändelserna ska åtföljas av ett handelsdokument och ett intyg över laboratorieundersökning som gäller salmonella. Salmonellaproverna ska ha tagits vid den avsändande anläggningen.
Det finns sammanlagt åtta misstänkta i ärendena. Förundersökningarna överförs inom kort till Södra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning.