Hoppa till innehåll

Bedrägerier bekämpas genom internationellt samarbete

Utgivningsdatum 16.7.2024 8.11
Pressmeddelande

Finska tullen och EU:s byrå för bedrägeribekämpning OLAF har haft ett resultatrikt samarbete redan i 25 år. Genom internationella operationer skyddas EU:s ekonomiska intressen samt medborgare och lagligt verksamma företag.

Europeiska byrån för bedrägeribekämpning OLAF började sin verksamhet i juni 1999. Under de gångna 25 åren har mycket hänt – också framgångsrika gemensamma operationer med nationella tullmyndigheter, såsom med Finska tullen.

OLAF:s uppgift är att upptäcka, undersöka och förhindra bedrägerier med EU:s medel samt utveckla Europeiska kommissionens politik för bekämpning av bedrägerier. OLAF arbetar i tätt samarbete med bland annat EU-ländernas nationella myndigheter och Europol.

– Jag vill på Finska tullens vägnar gratulera OLAF till 25 år av resultatrikt arbete för bekämpning av bedrägerier och tacka för ett smidigt samarbete.  Men samtidigt ska man redan blicka framåt. Världen förändras och teknologin utvecklas och följaktligen förändras och utvecklas också bedrägerierna. Betydelsen av samarbete och informationsutbyte kommer inte att minska, tvärtom. För oss vid Tullen är det viktigt att de internationella nätverken fungerar. Jag litar på att vi kommer att lyckas bekämpa bedrägerier effektivt genom internationellt samarbete också under de kommande 25 åren, berättar chefen för Tullens bevakningsavdelning Samy Gardemeister om samarbetet med OLAF.

Myndigheternas krafter och kunnande förenas i internationella operationer

Den av Finska tullen koordinerade operationen WAREHOUSE III från år 2016 är ett bra exempel på hur OLAF och EU-ländernas tullmyndigheter kan bekämpa bedrägerier genom effektivt samarbete. Operationen riktade sig mot smuggling i Europa av punktskattepliktiga produkter, såsom tobaksprodukter och alkohol. Genom långt utvecklade och svårt spårbara verksamhetsmodeller förde brottsliga organisationer varje dag in punktskattepliktiga produkter till EU genom att anmäla dem till myndigheter med vilseledande uppgifter. Verksamheten förorsakade betydande ekonomiska förluster för EU och dess medlemsstater.

Under operationen gav OLAF logistiskt, ekonomiskt och tekniskt stöd för utbyte av information och underrättelseuppgifter i realtid. Finland koordinerade den operativa enheten i OLAF:s lokaler i Bryssel, vilket underlättade kommunikationen mellan de nationella kontaktpunkterna.

Andra framgångsrika operationer har varit t.ex. Belenos, i vilken man avslöjade illegala penningflöden till ett värde av 18 miljoner euro med eventuell koppling till penningtvätt, gränsöverskridande brottslighet och finansiering av terrorism. I denna operation från år 2022 deltog 25 EU-länder.

– Operationerna spelar en viktig roll i bekämpningen av den illegala handeln, i effektiverandet av samarbetet och informationsutbytet samt i utvecklingen av Tullens egna processer. Under insatserna når man inte alltid de kvantitativa mål som fastställts på förhand, men trots det samlas under operationerna viktig aktuell information om internationella olagliga verksamheter och om de nya metoder och smugglingsvägar som används av brottslingar. Internationella operationer gör det möjligt för tullmyndigheterna att bättre följa och övervaka den professionella och allvarliga brottsligheten. Genom att arbeta tillsammans är det lättare att bekämpa även invecklade problem.  Framgångarna i operationerna stärker det ömsesidiga förtroendet och förbättrar den övergripande nationella säkerheten, kommenterar Gardemeister de gemensamma operationernas betydelse.

Under Finlands ordförandeskap i november 2019 arrangerades i samarbete mellan OLAF och Tullen ett seminarium om gemenskapsbedrägerier i Vanda. I seminariet deltog sammanlagt cirka hundra deltagare från medlemsländerna, kommissionen och Världstullorganisationen WCO. Affärslivet representerades i seminariet av en av jättarna inom näthandel, Amazon. Seminariets tema var den alltjämt aktuella, allt snabbare övergången av den internationella handeln till nätet (eCommerce), vilket ställer tullmyndigheterna inför nya utmaningar i fråga om prestationsförmåga och bevakning. I seminariet presenterades alternativ till nya handlingssätt och tekniker, och diskuterades också hur OLAF mera effektivt skulle kunna bistå medlemsländernas myndigheter vid bekämpningen av brott inom näthandeln. 

Med internationell finansiering skyddas EU:s ekonomiska intressen och skaffas t.ex. bevakningsutrustning

Förutom nationell finansiering har Finska tullen också möjlighet att få finansiering genom Europeiska unionens olika finansieringsinstrument. En finansieringskälla har varit OLAF:s Hercule III-program. Målet med programmet var att minska möjligheterna för bedrägerier och oegentligheter inom EU. Genom programmet finansierades åtgärder för bl.a. analysering, förvaring och förstöring av beslagtagna ämnen, system för identifiering av fordon samt övervakningsutrustning.

– Finansieringens betydelse är stor. Genom programmet skaffade Tullen sig en ny genomlysningsbil, berättar Gardemeister.

Nuförtiden utgörs OLAF:s finansieringsprogram av unionens program för bedrägeribekämpning. Genom programmet finansieras åtgärder för förebyggande och bekämpning av bedrägerier, korruption och annan olaglig verksamhet som skadar EU:s ekonomiska intressen. Finansiering kan också beviljas för bland annat teknisk och operativ utredning, för specialiserad utbildning och för forskning. Med hjälp av finansieringen kan medlemsländernas tullmyndigheter skaffa sig teknisk utrustning och verktyg, såsom utrednings- och övervakningsutrustning, kriminaltekniska verktyg och verktyg för att analysera data. Finansieringsprogrammet stöder också utbildning, personalutbyte, workshoppar om riskanalys, konferenser och jämförande studier. Finansiering beviljas som bidrag eller i form av avtal.

Mediemeddelande