Hoppa till innehåll

Deklarationer vid utförsel

Säkerhetsuppgifter ska lämnas till Tullen för alla varor som förs ut ur EU-området. Säkerhetsuppgifterna består av diverse uppgifter om aktör, varor, transport och färdväg. Deklarationerna inges vid väg-, sjö-, flyg- och järnvägstrafik.

Transportfirman ansvarar för ingivandet av deklarationerna

Det är alltid transportfirman som ansvarar för att utförseldeklarationerna inges, även om den anlitar ett ombud för inlämnandet av deklarationerna. Exportören eller ombudet ansvarar för ingivandet av exportdeklarationen och transportfirman för den summariska utförseldeklarationen.

Om du inte kan lämna in deklarationer på grund av driftavbrott i systemet, följ anvisningarna om reservförfarande.

Deklarationer för varor som förs ut ur EU

Flygtrafik

Sjötrafik

Järnvägstrafik

Vägtrafik

Notera: För varor som vid införsel- och utförselstället varit högst 14 dygn i tillfälligt lager och som därifrån direkt förs ut till ett område utanför EU ska ingen summarisk utförseldeklaration inges.

Muuta huomioitavaa

Varor som ska föras ut ur unionens tullområde ska omfattas av en deklaration före avgång som ska inges till det behöriga tullkontoret inom en fastställd tidsfrist innan varorna förs ut ur unionens tullområde.

Undantag till detta utgör de transportmedel och varor som transporteras på dessa som endast passerar genom unionens tullområdes territorialvatten eller luftrum utan att göra uppehåll eller som går via ett tredjeland utan att lossas tillbaka till unionen. Därtill finns det varor som inte omfattas av föranmälningsplikten, till exempel:

  1. elektrisk energi
  2. varor som förs ut via rörledning
  3. brevförsändelser
  4. varor som befordras i enlighet med bestämmelserna i Världspostföreningens akter
  5. bohag, förutsatt att det inte transporteras enligt ett transportavtal
  6. varor som resande medför i sitt personliga bagage
  7. varor för vilka en muntlig exportdeklaration är tillåten
  8. varor för vilka en muntlig deklaration är tillåten vid tillfällig införsel och för vilka transportavtal inte har ingåtts (t.ex. lastpallar, containrar och transportmedel samt reservdelar, tillbehör och utrustning för dessa)
  9. varor som är upptagna i en ATA- eller CPD-carnet
  10. Varor som befordras upptagna i NATO-formulär 302
  11. varor som transporteras på fartyg som rör sig mellan unionshamnar utan att anlöpa någon hamn utanför unionens tullområde
  12. varor som transporteras ombord på luftfartyg som rör sig mellan unionsflygplatser utan att landa på någon flygplats utanför unionens tullområde
  13. vapen och militär utrustning som förs ut ur unionens tullområde av myndigheter som ansvarar för en medlemsstats militära försvar, i militär transport eller i transport som endast används av militära myndigheter
  14. varor som förs ut ur unionens tullområde direkt till offshoreanläggningar som drivs av en person som är etablerad i unionens tullområde (t.ex. varor som används för uppförande, reparation och utrustning av offshoreanläggningar)
  15. diplomatförsändelser
  16. varor som levereras för att införlivas som delar i eller tillbehör till fartyg eller luftfartyg samt för drift av motorer, maskiner eller annan utrustning i fartyg eller luftfartyg, samt livsmedel och andra artiklar som ska förbrukas eller säljas ombord
  17. varor som avsänds från unionens tullområde till Ceuta och Melilla, Gibraltar, Helgoland, Republiken San Marino, Vatikanstaten eller kommunen Livigno.

När varornas destinationsland är Schweiz, Liechtenstein eller Norge behöver man inte lämna in någon summarisk utförseldeklaration för varorna, men övriga utförseldeklarationer som inlämnas för exportvaror (IE547 och IE590) ska däremot inges.

Om en transportfirma för in eller ut andra än egna tomma transportmedel, som t.ex. containrar, trailrar, vagnar och lastpallar eller tomma förpackningar, över EU-gränsen och ett transportavtal ingåtts för transporten av dem, ska en summarisk införseldeklaration eller summarisk utförseldeklaration lämnas in för transportmedlen.

Deklarationen inges bara för förpackningar som kan fyllas på nytt och som har outplånliga märkningar. Vid utförsel behöver ingen summarisk utförseldeklaration inlämnas för tomma förpackningar.
Tomma transportmedel eller förpackningar ombord på fartyg som kommer till Finland direkt från en EU-hamn, EU-flygplats, Norge eller Schweiz, behöver inte anmälas med en deklaration för tillfällig lagring.

Summariska införsel- eller utförseldeklarationer ska inlämnas inom de tidsfrister som fastställts för olika transportsätt.

• När ett tomt transportmedel anländer till EU visar transportfirman eller dess ombud upp den summariska införseldeklarationens MRN-referensnummer.
• I vägtrafik rekommenderas det att MRN-numret och containernumret visas upp antecknade exempelvis på transporttillståndet eller på ett annat dokument som medföljer transporten och visas upp vid införseltullkontoret.
• I sjö- och järnvägstrafik används en elektronisk anmälan av varors ankomst.

Containrar som en transportfirma hyr för eget bruk anses vara firmans egna transportmedel och inga säkerhetsuppgifter behöver lämnas in för dessa med summariska införsel- eller utförseldeklarationer.

Deklarationsuppgifter i summariska införsel- eller utförseldeklarationer i väg- och järnvägstrafik

Ange i väg- och järnvägstrafik både varukod och en skriftlig beskrivning för tomma containrar eller förpackningar. I den skriftliga beskrivningen anges "TOM CONTAINER” och därtill i vägtrafik containernummer. Ange i järnvägstrafik ”TOM VAGN” och för en förpackning ”TOM FÖRPACKNING” i beskrivningen.

Som förpackningsslag kan koden ”NE” (oförpackad) användas, och då anges antalet transportmedel (t.ex. containrar) som styckeantal. Punkten ”containernummer” ska fyllas i även om containernumret angetts i varubeskrivningen. Som vikt för den tomma containern eller annat transportmedel anges containerns eller transportmedlets egen vikt. Tullens system avvisar alla deklarationer där 0 (noll) angetts som bruttovikt.

Om en tom container eller ett annat tomt transportmedel som transporteras inom ramen för ett transportavtal returneras utan att det upprättas någon separat fraktsedel för returneringen, anges som transportdokument den fraktsedel som upprättats för exporten av varorna och som försetts med en anteckning om returneringen av den tomma containern.

Som avsändare av den tomma containern som returneras ska man ange den aktör som har tagit emot lasten som transporterats i containern. Som mottagare kan man ange den som driver hamnens containerlager. Som avsändare och mottagare av varorna kan man också ange den containerinnehavare som begärt att den tomma containern returneras.

Angivande av tomma transportmedel i summarisk införseldeklaration i sjötrafik

När du upprättar en summarisk införseldeklaration för en annan container än rederiets egen container, ange containeruppgifterna på varupostnivå på följande sätt:

• containerns fyllningsgrad: A – tom
• containernummer (t.ex. ABCD1234567)
• containerns storlek och typ
• leverantör (avsändare) av containern
• containerns varukod 860900
• ”tom sjöcontainer” som varubeskrivning
• containerns vikt som bruttovikt
• NE som förpackningstyp

Notera att du kan ange containeruppgifterna bara om du i uppgifterna om containrar för leveranspartiet på undernivå angett att varorna (containrarna) transporteras i containrar.

Förändringar i deklarationerna vid utförsel

Det kommer att ske förändringar i ingivandet av utförseldeklarationer år 2025. Läs mer om förändringarna som gäller exportdeklarationer och deklarationer vid utförsel