Vem kan vara exportör?
Exportören måste vara etablerad på EU:s tullområde. Ett företag vars hemort eller administrativa huvudsäte finns utanför EU anses vara etablerat inom EU:s tullområde, om företaget har en fast personal och ett fast driftställe med aktiv affärsverksamhet i EU-området. En momsregistrering av exportören i Finland eller ett EORI-nummer räcker inte ensamt för att uppfylla kriterierna för etablering inom EU:s tullområde.
Exportören måste också ha befogenhet att besluta om exporten av varorna, eller så ska denne vara en avtalspart i ett avtal enligt vilket avsikten är att exportera varorna utanför EU. Till exempel en transportfirma kan vara en av parterna i ett sådant avtal. Då kan transportfirman anges som exportör. Ange som bilaga till exportdeklarationen numret på den faktura du fått av säljaren och på vars uppgifter exportdeklarationen baserar sig.
En i EU etablerad avtalspart betraktas också som exportör i sådana fall där varornas äganderätt i enlighet med ett handelsvillkor eller ett annat avtal har övergått till en köpare som är etablerad utanför EU.
Återexportören kan vara etablerad utanför EU. Privatpersoner som transporterar sitt eget personliga resgods behöver inte heller vara etablerade inom EU.
En privatperson som skickar varor som frakt och upprättar en exportdeklaration, ska ha en finsk personbeteckning eller en finsk postadress. För en utländsk privatperson anges som exportörens kod födelsetiden i formen ddmmåååå.
En säljare etablerad utanför EU kan anges med koden för ytterligare uppgifter FIXFY i uppgifterna om deklarationspartiet. Uppgifterna om säljaren anges i beskrivningen av den ytterligare uppgiften.
Du behöver ett EORI-nummer för att inge en exportdeklaration
Exportörer och återexportörer samt ombud befullmäktigade av dem (t.ex. speditionsfirmor) ska ha ett EORI-nummer för att kunna inge exportdeklarationer. Privatpersoner behöver inget EORI-nummer för inlämning av en exportdeklaration.
Deklaranten ansvarar för ingivandet av exportdeklarationen
I exportdeklarationen anges som deklarant den aktör som ansvarar för ingivandet av exportdeklarationen och för att de uppgifter som angetts i deklarationen är korrekta. Vanligtvis är deklaranten samma aktör som exportören. Om indirekt ombudskap används, ska ombudet anges som deklarant. Då anges uppgiften om ombudskap inte i exportdeklarationen.
Exportdeklarationen ska inges i det medlemsland där varorna packas eller lastas för exporttransporten enligt bestämmelserna om exporttullkontor. I vissa situationer kan ett annat EU-lands exportör dock inleda exportförfarandet i Finland. Då ska man i exportdeklarationen som inges i en sådan exportörs namn som är etablerad i ett annat EU-land med en kod för ytterligare uppgifter på deklarationsnivå ange grunderna för ingivandet av exportdeklarationen i Finland.
Koder för ytterligare uppgifter som anges i exportdeklarationen när exportören är från ett annat EU-land
- FIXFD Värdet på exportförsändelsen är högst 3 000 euro; hänförande till exportförfarande i utförsellandet. Hänförande till exportförfarandet är tillåtet vid utfartstullkontoret om varan inte omfattas av förbud eller restriktioner.
- Obs! Om du använder denna kod för ytterligare uppgifter så kan exportlandet inte vara Finland, utan du måste ange avgångslandet som exportland i exportdeklarationen. Ange 72 som kod för typ av transaktion.
- FIXFE Varorna har köpts i Finland och de hänförs till exportförfarandet i Finland i en sådan exportörs namn som är etablerad i ett annat EU-land.
- FIXFF Varorna i konsignationslager i Finland. Om du använder denna kod för ytterligare uppgifter och exportlandet är annat än Finland, ange 72 som kod för typ av transaktion.
EORI-numret används alltid som identifieringsnummer för deklaranten eller exportören. Ett finskt momsnummer kan anges i uppgifterna om deklarationspartiet med koden för ytterligare uppgifter FIXFH.
Export som omfattas av restriktioner
En export från ett annat EU-land kan inte hänföras till exportförfarandet i Finland om exporten av varan förutsätter tillstånd och tillståndet har beviljats i exportlandet. I dessa fall ska exportdeklarationen alltid inlämnas till exportlandets tull, om inte det i ifrågavarande tillstånd undantagsvis tillåts att deklarationen också inlämnas i vissa andra länder.
Identifieringsnummer för exportörens verksamhetsställe
Tullen identifierar exportkunderna med hjälp av EORI-nummer eller personbeteckning (undantag utgörs av andra än finska privatpersoner). Om ett företag har verksamhet på flera orter och man har behov att specificera de olika verksamhetsställena, kan de skiljas åt t.ex. med hjälp av tilläggsreferensnumrets struktur. Tullen har på basis av tidigare registreringar genererat egna specificerande identifieringsnummer för företagens verksamhetsställen, som man kan använda för att skilja åt verksamhetsställena. Då visas ett visst verksamhetsställes adressuppgifter i exportdeklarationen. För adresser enligt FODS har Tullen automatiskt beviljat ”000” som identifieringsnummer för verksamhetsstället.
Aktörsroller i exportdeklarationen
Deklaranten är den aktör som ansvarar för ingivandet av exportdeklarationen och för att de uppgifter som angetts i deklarationen är korrekta. Vanligtvis är deklaranten samma aktör som exportören.
Deklaranten har mycket ansvar. Deklaranten ska till exempel ha alla uppgifter och dokument som behövs för inlämnandet av tulldeklarationen. Dessutom ska varorna vara i hens besittning, dvs. deklaranten ska kunna ordna så att varorna visas upp för Tullen.
Deklaranten ska alltid ha ett EORI-nummer. Läs mer om angivande av EORI-nummer i tulldeklarationen.
Deklaranten ska ha ett tillstånd, om användningen av förfarandet kräver ett tillstånd eller om hen vill inge tulldeklarationen som en förenklad deklaration.
Ombudet är den aktör som inger exportdeklarationen på deklarantens eller exportörens vägnar. Detta kan t.ex. vara ett logistikföretag.
Om indirekt ombud anlitas, anges ombudet i fältet ”Deklarant”. Aktören som representeras anges i fältet ”Exportör”.
Ett direkt ombud är inte deklarant, fastän denne skulle inge tulldeklarationen på exportörens vägnar. I det fallet är företaget som representeras både exportör och deklarant, och därmed bär företaget också deklarantens ansvar. Beakta att ombudet dock måste ha fullmakt från det företag för vars räkning ombudet lämnar in tulldeklarationer. Om ombudet agerar utan fullmakt, överförs deklarantens ansvar till ombudet.
Vid indirekt ombudskap är ombudet samtidigt deklarant. Det indirekta ombudet har således ansvaret för inlämnandet av deklarationen, för uppgifternas korrekthet och dokumenten samt för uppvisandet av varorna till Tullen. Vid indirekt ombudskap lönar det sig alltid att också ha någon form av skriftligt dokument över avtalet mellan exportören och ombudet.
är vanligtvis den aktör som har utfärdat exportfakturan. Exportören måste vara etablerad i EU:s område. Om exportören är ett företag ska det ha ett giltigt EORI-nummer. Undantag är återexport (31XX), där exportören också kan vara etablerad utanför EU.
Oftast är exportören som angetts i tulldeklarationen samma aktör som deklaranten i tulldeklarationen. Ett undantag är indirekt ombudskap, där exportören är det representerade företaget och deklaranten är det indirekta ombudet.
När exportören även är deklarant, har exportören också deklarantens ansvar. Exportören ansvarar alltså bland annat för uppgifterna som angetts i tulldeklarationen samt för dokumenten och uppvisandet av varorna.
Man kan endast ange en exportörs uppgifter i tulldeklarationen. Om en försändelse innehåller flera exportörers varor, ska separata tulldeklarationer inges för varje exportör.
Tjänsteleverantören som ansvarar för meddelandeförmedlingen inom meddelandedeklareringen anges, om meddelandedeklaranten inte själv förmedlar meddelanden till Tullen från sin egen server.
Mottagaren är vanligtvis varornas slutliga mottagare i destinationslandet. Om denna inte är känd, anges den sista kända mottagaren.
Avsändaren anges, om varan skickas av någon annan än exportören. Avsändaren kan t.ex. vara en underleverantör som tillverkar varan och skickar den för export direkt från sina lokaler.
Transportfirman är den aktör som opererar transportmedlet med vilket varorna transporteras ut ur EU-området. Denna uppgift anges om den är känd vid tidpunkten då exportdeklarationen upprättas.
Personen som upprättar exportdeklarationen är kontaktperson. Som kontaktuppgift anges e-postadress och gärna också telefonnummer.
Aktörens natur ska anges i exportdeklarationen. Med aktörens natur berättar man om aktören t.ex. är en privatperson eller ett finskt företag. Denna uppgift ska anges för ombudet, deklaranten och exportören. Andra aktörers natur behöver inte anges.
C |
Privatperson/EU |
EU-medborgare |
D |
Diplomatisk beskickning |
Endast om varorna har diplomatstatus, dvs. s.k. franskt papper |
E |
Företag/EU |
Företag vars huvudkontor ligger i ett annat EU-land och vars EORI-nummer används vid exportdeklareringen |
F |
Företag/icke-EU |
Företag som är etablerat utanför EU-området |
H |
Privatperson/Finland |
Person som har en finsk personbeteckning |
K |
Kommun |
Finsk kommun |
P |
Privatperson/icke-EU |
Person som är stadigvarande bosatt utanför EU |
R |
EORI |
Används inte vid export |
T |
Förening |
Förening som ägnar sig åt ideell verksamhet, t.ex. registrerad förening rf |
V |
Staten |
Finsk statlig aktör |
Y |
Företag/Finland |
Finskt företag vars EORI-nummer börjar med FI |
Aktörerna E, F, K, V, T och Y ska vara EORI-registrerade.
Aktören H (privatperson) ska ange en finsk personbeteckning.
För aktörerna C och P anges en landskod med två bokstäver, t.ex. ”US”, och födelsedatum i formen ddmmåååå.
För aktören D (diplomatisk beskickning) anges en landskod med två bokstäver, t.ex. ”US”, och beskickningens identifieringsnummer.