Temporär export
Du kan tillfälligt föra ut varor ur EU och föra in dem i EU igen på olika sätt. Det är viktigt att du i tulldeklarationen för export anger rätt förfarandekod (förfarandekod som börjar på 21, 22 eller 23) så att den motsvarar situationen med temporär export. På så sätt kan en mer förmånlig tull- och skattebehandling tillämpas på varorna när de återinförs i EU.
Gör en exportdeklaration för de temporärt exporterade varorna i Tullklareringstjänsten, eller om du är meddelandekund, via meddelandedeklarering.
Kolla upp de olika situationerna med temporär export:
A. Du för ut varan ur EU temporärt och återinför den i EU i oförändrat skick (förfarandekod som börjar på 23)
Använd en förfarandekod som börjar på 23 i tulldeklarationen då du temporärt för ut varan ur EU och återinför den i oförändrat skick. Sådana varor är t.ex. varor som förs ut för mässor, utställningar och för testning i handelsfrämjande syfte.
Varorna ska inom en viss tid återinföras till EU i oförändrat skick. Du behöver inte betala tull eller moms för varorna som återinförs om du har gjort en exportdeklaration för temporär export.
Du kan också använda det internationella tulldokumentet ATA-carnet (handelskammaren.fi) i stället för exportdeklarationen.
I exportdeklarationen anges en tullförfarandekod som börjar med 23, till exempel:
- kod 2300 för varor som inte hänförts till något tullförfarande före exporten
- kod 2340 för varor som före exporten importerats från ett land utanför EU och övergått till fri omsättning
I uppgifterna om deklarationspartiet ska man som typ av transaktion ange någon av följande:
- kod 60 = uthyrning, lån eller operationell leasing, under 2 år, eller
- kod 91 = uthyrning, lån eller operationell leasing, över 2 år, eller
- kod 99 = annan (oklassificerad) affärstransaktion.
Temporär export kan ändras till slutgiltig export om varorna stannar i destinationslandet för gott och inte återinförs till EU. Till ändringsbegäran ska man bifoga en faktura (om varorna har sålts) eller någon annan handling som visar att varorna är avgiftsfria.
Exempel:
Varan exporteras temporärt för en utställning, och i exportdeklarationen anges 60 som kod för typ av transaktion och 2300 som tullförfarandekod.
Om varan säljs på utställningen, ska man i ändringsbegäran ange 11 som typ av transaktion och 1000 som tullförfarande.
Om varan stannar utanför unionen avgiftsfritt (gratis leverans), ska man i ändringsbegäran ange 34 som typ av transaktion, 1000 som tullförfarande och 681 som ytterligare förfarande.
Om varor som temporärt exporterats med ATA-carnet stannar i destinationslandet för gott, ska ATA-carnetinnehavaren, dvs. exportören, lämna in en exportdeklaration för varorna i efterhand (ytterligare typ av deklaration R).
Ange i uppgifterna för hela deklarationen:
- Torneå tull som förvaringsplats och A som typ av förvaringsplats (Plats som anvisats av Tullen).
- R som ytterligare typ av deklaration (tulldeklaration ingiven i efterhand)
- FIXEW som kod för ytterligare uppgifter (eftersom det är fråga om inlämning av statistikuppgifter till Tullen).
I exportdeklarationen ska man i uppgifterna om varuposten som tidigare dokument ange ATA-carnet (kod N955) samt dess nummer. Efter Tullens handläggning får exportören ett utförselbekräftat beslut om frigörande som bevis på exporten.
Enligt allmänna anvisningar om ATA-carnet ska carnetens återexportblad också förses med de finska tullmyndigheternas anteckningar. Man kan begära dessa anteckningar på ett tullkontor eller så kan man skicka ATA-carneten inklusive bilagor till Torneå tull.
Du kan få ATA-carneten stämplad vid närmaste tullkontor som erbjuder kundservice eller vid Flygtullen. Alla hamnar har inte längre Tullens kundservice, men du kan boka en betjäningstid.
ATA-carneten ska visas upp för tullens anteckningar alltid hos tullen i det land från vilket den avgår eller till vilket den anländer. Den behöver inte visas upp i varje land inom EU, eftersom EU utgör ett tullområde.
Användning av ATA-carnet i olika situationer
Mellanbladen avsedda för olika ändamål är uppdelade i ATA-carneten med olika färger som följer:
- Exportation = exportblad för tullen i exportlandet (gult)
- Importation = importblad för tullen i importlandet (vitt)
- Re-exportation = återexportblad för tullen i destinationslandet (vitt)
- Re-importation = returblad för tullen i avgångslandet (gult)
- Transit = transiteringsblad för tullen i transitlandet (blått)
Om varor transporteras till flera länder eller i flera partier, se till att ATA-carneten har tillräckligt med sidor. Under giltighetstiden för ATA-carneten kan man ansöka om flera sidor och av grundad anledning om förlängd giltighetstid. Du kan ansöka om duplikat för en ATA-carnet som förkommit.
Temporär export med ATA-carnet
Att öppna en ATA-carnet vid tullen i exportlandet: Exportation-blad
Varorna och ATA-carneten visas upp vid tullen i exportlandet. Användaren av ATA-carneten ska underteckna pärmbladet och fylla i fälten D–F i Exportation-bladet samt underteckna det. Exportation-bladet blir kvar vid tullen i exportlandet.
ATA-carneten förses med exportanteckningar vid tullen i exportlandet. Om varorna förs ut via ett annat EU-land, ifylls fält 7 på talongens gula blad (exportation) inte, utan EU-utförseltullkontoret bekräftar det med sin underskrift och datumstämpel. Talongerna tas inte bort från ATA-carneten.
Exempel: ATA-carnet-transport med flyg från Uleåborg via Helsingfors till Japan
Varorna lastas på flygplanet i Uleåborg och flyttas på tullområdet på flygfältet i Helsingfors-Vanda till ett flygplan som går till Japan. ATA-carneten stämplas och bekräftas i Uleåborg vid ett kontor som betjänar kunder via tidsbokning.
Exempel: ATA-carnet-transport med fartyg från Helsingfors till Tyskland och därifrån med flyg till Kanada
Varorna avgår från Helsingfors med bil och fortsätter färden med fartyg till Tyskland där de lastas på ett flygplan som går till Kanada. ATA-carneten ska visas upp för tullens anteckningar antingen vid Flygtullen eller vid ett tullkontor i hamnen som betjänar kunder via tidsbokning. Tullen bekräftar inte utförseln i Helsingfors i talongens fält 7, utan den bekräftas först vid tullen i Tyskland där varorna och ATA-carneten ska visas upp.
ATA-carnet-retur till avgångslandet: Re-importation-blad
När varan kommer tillbaka ska ATA-carneten visas upp för tullen på första införselorten i EU. Användaren av ATA-carneten ska fylla i fälten D–F i Re-importation-bladet samt underteckna det. Tullen skickar Re-importation-bladet till exportlandets tull (returadress).
Användning av ATA-carnet som transiteringsdokument: Transit-blad
När en transitering påbörjas med en ATA-carnet i transitlandet eller -området, ifylls kolumnerna ”D Transportsätt”, ”E Förpackningsuppgifter” och ”F a) Varorna” (numren från varuförteckningen) i Transit-bladet. Därtill ska ort, datum, namnförtydligande och underskrift anges. Tullen ger en tidsfrist inom vilken ATA-carnet-transiteringen ska vara framme vid den angivna destinationsorten.
Se anvisningarna för privatpersoner om transport av varor med ATA-carnet.
ATA-carnet är ett internationellt dokument med vilket man temporärt kan importera utställningsvaror, verktyg för yrkesutövning och kommersiella varuprover till länder som anslutit sig till ifrågavarande allmänna tullavtal. Carneten utgör också en internationellt godkänd garanti för de tullar och importskatter som eventuellt kommer att uppbäras för de importerade varorna.
En ATA-carnet ersätter inte de övriga dokument eller tillstånd som eventuellt krävs vid import eller export, såsom importtillstånd för skjutvapen och sundhetsintyg. ATA-carneter beviljas på ansökan av handelskamrarna i alla de länder som anslutit sig till konventionen. I Finland beviljas ATA-carneter av Centralhandelskammaren.
Transitering med ATA-carnet
Om man önskar transitera de varor som man transporterar med en ATA-carnet t.ex. till en utställning eller mässa genom ett sådant land eller område (t.ex. EU) dit varorna inte införs tillfälligt, kan ATA-carneten användas som transiteringsdokument. Man behöver inte ställa någon separat transiteringsgaranti till Tullen. Säkerhetsuppgifter behöver inte heller lämnas för varor som transporteras med en ATA-carnet.
B. Du för ut en vara för vilken importtullsatsen är noll för reparation, förädling eller annan behandling (förfarandekod som börjar på 22)
Denna anvisning gäller inte vid passiv förädling.
Använd en förfarandekod som börjar på 22 i tulldeklarationen om varan som återinförs från området utanför EU är tullfri på någon av följande grunder:
- ingen tull tas ut för varorna enligt tulltariffen
- förmånsbehandling kan tillämpas på varorna vid importen
- varorna importklareras tullfritt på grund av användning för särskilda ändamål.
Du kan återinföra varan i EU tullfritt då du uppvisar en fakturadeklaration eller ursprungsdeklaration, ett varucertifikat EUR.1 eller något annat bevis som berättigar till ursprungsbehandling.
Användning av förfarandekod 22xx kräver inget tillstånd av Tullen eller INF-nummer. Någon tidsfrist för återimport behöver inte anges.
C. Du för ut en vara för vilken importtullsatsen är större än noll för passiv förädling (förfarandekod som börjar på 21)
Använd en förfarandekod som börjar på 21 då du tillfälligt för ut varor ur EU enligt förfarandet för passiv förädling. Notera att för att kunna använda passiv förädling måste importtullsatsen för produkterna som införs i EU vara större än noll.
Du behöver tillstånd till passiv förädling från Tullen och i allmänhet även ett INF-nummer. Läs mer om passiv förädling.