Hoppa till innehåll

Polisinrättningen i Helsingfors och Tullen avslöjade omfattande spridning av narkotika

Utgivningsdatum 6.10.2023 10.00
Pressmeddelande

Polisinrättningen i Helsingfors och Tullen har tillsammans undersökt en omfattande brottshelhet med införsel och spridning av narkotika. Enligt förundersökningen transporterade det kriminella nätverket en stor mängd amfetamin, marijuana, kokain och Subutex till Finland. Dessutom förde personerna hundratusentals euro i intäkter från narkotikahandeln ut ur Finland.

Helsingforspolisen inledde utredningen i början av år 2023. I maj observerade polisen en misstänkt smugglare som nyligen hade anlänt till Finland. I samband med observationen noterade man en misstänkt överlåtelse av narkotika till två mottagare.

– Vi grep de misstänkta, det vill säga mottagarna och smugglaren av narkotikan. Polisen beslagtog sammanlagt över 90 kilo amfetamin i samband med gripandet. I lastbilen som användes vid smugglingen hade man på ett mycket proffsigt sätt byggt ett separat lönnutrymme för narkotikan, säger Helsingforspolisens undersökningsledare, kriminalkommissarie Markku Juurikkamäki.

Värdet på det beslagtagna amfetaminet uppgår till nästan två miljoner euro i gatuhandeln. 

– Under förundersökningen som polisen utförde avslöjades ett nätverk som bestod av flera personer som har spridit narkotika i huvudstadsregionen. Personerna som deltog i verksamheten hade olika roller i spridningen av narkotika, och verksamheten leddes åtminstone delvis från utlandet, berättar Juurikkamäk.

Dessutom har det framkommit i förundersökningen att pengar som erhållits genom narkotikahandeln dirigerades via olika mellanhänder till Ryssland. Kontantsummor på några hundra till tiotusentals euro fördes ut ur Finland åt gången. Man hade skapat ett eget modus operandi för organiseringen av penningtrafiken till Ryssland, och det genomfördes främst av andra personer än de som spred narkotikan.

Tullen utredde Subutex-grenens verksamhet

Det misstänks att sammanlagt minst 45 000 Subutex-tabletter, med ett beräknat värde på 1,5 miljoner euro i gatuhandeln, har införts till Finland under sommaren och hösten 2022.

– I brottshelheten som undersökts har personerna hämtat avsevärda mängder tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet Subutex i Frankrike och transporterat dem via Sverige till Finland. Här har Subutex-tabletterna spridits vidare främst i huvudstadsregionen. Det kriminella nätverket anses ha fört ut åtminstone 333 000 euro i intäkter från narkotikahandel som kontanta medel från Finland till utlandet under hösten 2022, berättar Tullens undersökningsledare Tero Virtanen.

I samband med brotthelheten har även svenska Tullverket vid två olika tillfällen beslagtagit sammanlagt mer än 32 000 Subutex-tabletter som skulle föras in från Frankrike till Finland hösten 2022. Det beräknade värdet för detta beslag uppgår till omkring 1,1 miljoner euro i gatuhandeln.

Sammanlagt misstänks omkring 20 personer för införsel och spridning av narkotikan, och av dessa sitter 8 fortfarande häktade eller frihetsberövade som dömda fångar. Fallet går vidare till åtalsprövning inom kort.

Mediemeddelande