Det nya förtullningssystemet UTU förenar EU-paragrafer och ICT-lösningar som också motsvarar framtida behov
Det nya förtullningssystemet UTU är ett projekt för totalreform av tullklareringen värt tiotals miljoner euro. Projektet startade år 2015. Målet för detta ICT-projekt, som är Tullens största någonsin, har varit att införa ett nytt tullklareringssystem som är förenligt med EU-kraven. Totalreformen blir klar år 2026 och har under tiden utmanats av både den förpliktande lagstiftningen och de föränderliga trenderna i näthandeln. Trots utmaningarna hör Finland till toppländerna inom detta EU-omfattande reformarbete.
UTU startades år 2015 vid Tullen och har varit ett omfattande systemreformsprojekt. Projektet grundar sig på EU-lagstiftning, dvs. på unionens tullkodex (Union Customs Code, UCC), som blivit tillämplig i flera steg under de senaste åren. För att fullgöra kraven enligt tullkodexen har Tullen varit tvungen att ta fram ett nytt tullklareringssystem.
Kunderna har fått se av reformen stegvis sedan år 2019. Tullens tidsplaner har bestämts enligt tidsplanen för EU:s MASP (Multiannual strategic plan). På grund av att införandet skett stegvis har man varit tvungen att i datasystemlösningarna också beakta alla angränsande system som behövs i tullklareringsprocessen för att möjliggöra en smidig tullklarering under hela UTU-projektet. Fram till våren 2025 har största delen av delarna i det nya förtullningssystemet redan införts.
– Trots ändrade EU-tidsplaner och olika innehållsändringar som inte berott på Finska tullen är Finland ett av de EU-länder som fullgjort sina skyldigheter. Projektet har varit väldigt omfattande, men trots de utmaningar som omfånget av projektet ställt är UTU snart klart, berättar Leila Lappalainen, projektchef vid Tullens informationsförvaltning.
Enligt nuvarande uppskattningar fortsätter reformarbetena till år 2026, varefter systemen övergår till underhållsfasen.
– Många funktionaliteter i systemet är EU-omfattande, och därför kräver ändringarna på EU-nivå, liksom också digitaliseringen och de föränderliga handlingssätten, utvecklingsarbete även i fortsättningen, konstaterar tullöverinspektör Anu Brander.
Förändringarna i verksamhetsomgivningen och den ökande näthandeln utmanar utvecklingen av system
En av de största utmaningarna i UTU-projektet har varit att förtullningssystemen inte kan planeras enbart enligt nuvarande lagar eller enligt Tullens och kundernas nuvarande behov. Omvärlden har förändrats hela tiden, vilket vi har varit tvungna att beakta som en del av uppbyggandet av datasystemet utöver de reformer som unionens föränderliga tullkodex förutsatt.
De mest betydande förändringarna med inverkan på tulldeklarering har varit den särskilda ordningen för betalning av moms för webbinköp värda högst 150 euro, dvs. IOSS (Import One Stop Shop), ändringarna av momssatser och slopandet av minimibeloppet för uppbörden av moms samt digitaliseringen av de tillstånd eller registreringar som hänför sig till restriktioner och valideringen av uppgifter från olika myndighetssystem i hela EU.
Rent konkret har ovannämnda förändringar synts i t.ex. ökade volymer i näthandeln och därigenom i det allt större antalet paket som ska förtullas. Volymkraven på UTU-systemet har ökat i betydande grad under projektet.
– Vi har kunnat genomföra utvidgningarna, men den snabba ökningen har krävt mycket extra arbete, såsom flera testomgångar och mera optimering både i plattformen, UTU-systemet och i de system som är integrerade med UTU, berättar Anu Autio från informationsförvaltningen.
Förnyade system ökar funktionssäkerheten och förenhetligar processerna
UTU-projektet började vid Tullen på grund av de föränderliga krav som EU hade ställt och på grund av de kundbehov som Tullen hade identifierat. När de behövliga ändringarnas omfattning bedömdes vid Tullen märkte vi också att de gamla systemet hade nått slutet på sin livscykel. En totalreform av systemen skulle öka kostnadseffektiviteten tack vare t.ex. ett enklare underhåll av dem.
UTU-projektet består i sin helhet av två system: UTU och varukodstjänsten Fintaric. UTU, som hela projektet också fått sitt namn av, är ett system som omfattar alla olika tullförfaranden, såsom import och export. Före UTU hade olika tullförfaranden egna system som hade verkställts på olika sätt, men i och med reformen är nu UTU-systemet ett gemensamt operativt system för alla tullförfaranden. Tullklareringens olika processer förenhetligades således och är nu så oberoende av tullförfarandena som möjligt.
Bakgrundsinformation: UTU-projektet
|
UTU-systemet
|