Hoppa till innehåll

Ändringar i Tullens system 2.9.2023 – information till meddelandedeklaranter

Utgivningsdatum 9.8.2023 15.51 | Publicerad på svenska 14.8.2023 kl. 12.15
Pressmeddelande

Nya versioner av Tullens system tas i bruk 2.9.2023. Tullens meddelandedeklaranter ombes beakta de kommande ändringarna.

Ändringar i införseldeklarationer i Tullklareringssystemet (UTU)

Nya egenskaper:

Förbättrade egenskaper:

  • Vi har korrigerat ett fel som var orsaken till att man tidigare inte kunnat ange en tjänsteleverantör för ombud i meddelanden.
  • Vi har korrigerat ett fel som hindrade aktörer från att kunna anmäla unionsvarors ankomst på varupostnivå. När varornas ankomst anmäls med ett transportdokument på undernivå så anmäls ankomsten av alla varuposterna i transportdokumentet på undernivå. Om varornas ankomst anmäls på varupostnivå, kan man specificera att endast en viss varupost i transportdokumentet på undernivå blir anmäld.
  • En lagerkod som angetts i en deklaration för tillfällig lagring kan nu korrigeras även efter att varornas ankomst har anmälts.
  • I meddelandet Fritt formulerad kontakt (FI339) kan man nu ange ett telefonnummer utan att det orsakar ett felmeddelande för den ursprungliga deklarationen.

Svarstiderna kan tillfälligt bli längre

Systemändringarna kan göra meddelandetrafiken långsammare och medföra att antalet felaktiga meddelanden ökar. Detta innebär att deklarationer kommer till Tullens handläggning oftare än normalt och att svarstiderna därför tillfälligt kan bli längre. Vi beklagar olägenheten som ändringarna medför.

Mera information:
yritysneuvonta(at)tulli.fi

Prenumerera på meddelanden om driftavbrott och störningar i Tullens system
Prenumerera på Tullens nyhetsbrev
Prenumerera på Tullens meddelanden

 

Kundmeddelande Meddelanden om ny lagstiftning och förändrad tulldeklarering