Hoppa till innehåll

Anvisningar till utlandsresenärer

Reser du utomlands eller kommer du på besök till Finland? På den här sidan berättar vi vad du ska ta i beaktande om du gör inköp utomlands och medför varorna till Finland.

1. Bekanta dig med restriktionerna på förhand

Vissa varor får överhuvudtaget inte föras in till Finland från utlandet. Därtill omfattas många varor av restriktioner som reglerar hur mycket och på vilka villkor de får föras in. Bekanta dig med restriktionerna redan före din resa.

Exempelvis följande varor omfattas av restriktioner:

Restriktionerna varierar beroende på om du reser i ett EU-land eller utanför EU.

2. Kontrollera vad du kan föra in skattefritt

Om du anländer till Finland från ett land utanför EU, kan du bli tvungen att betala skatter och tullavgifter för varor som du köpt eller fått utomlands. Du får dock föra in en viss mängd varor utan att behöva betala skatter och avgifter.

  • Om du anländer till Finland med flyg eller båt, får du tull- och skattefritt föra in varor till ett värde av högst 430 euro.
  • Om du anländer till Finland med bil, buss eller tåg, får du tull- och skattefritt föra in varor till ett värde av högst 300 euro. Detta gäller också situationer där du anländer till Finland med en fritidsbåt eller med ett flygplan som är i nöjesbruk.

Alkohol, tobak och bränsle räknas inte in i denna värdegräns. Dessa produkter omfattas dock av egna restriktioner som ska kontrolleras separat.

Läs mer om värdegränserna och andra villkor för skattefri införsel.

3. När du anländer till Finland, välj rätt fil vid tullen

När du anländer till Finland, ska du välja den gröna, blåa eller röda filen vid tullen. Om det inte finns några filer vid ankomstplatsen, ska du vid behov deklarera varorna till tullen på något annat sätt.

Välj

  • den gröna filen, om du inte har några varor att förtulla eller något annat att deklarera till tullen
  • den röda filen, om du har med dig varor som ska förtullas eller deklareras, eller om du vill fråga något av tullen
  • den blåa filen, om du anländer från ett EU-land med flyg och du inte har några varor att förtulla.

Om du har med dig förbjudna varor, kan du överlämna dem till tullen på eget initiativ. Välj då den röda filen.

Det lönar sig att vara noggrann vid val av fil. Om du väljer den gröna eller blåa filen, men förbjudna varor påträffas hos dig vid en tullkontroll, kan tullen omhänderta eller beslagta varorna. Du kan bli tvungen att betala en dubbel skatt, eller så kan man misstänka dig för ett tullbrott.

Om du är osäker kan du alltid välja röd fil och be en tullanställd om råd.

Övrigt att beakta

Restriktioner och krav gällande utförsel av varor från Finland

När du reser från Finland till utlandet omfattas dina varor vanligtvis inte av utförselrestriktioner. Du behöver alltså i allmänhet inte anmäla till Finska tullen vilka varor som du för med dig utomlands.

Notera dock att varor som förs till Ryssland omfattas av restriktioner på grund av rådande sanktioner.

I vissa situationer ska du också göra förberedelser redan innan du reser från Finland till utlandet. Sådana här situationer är t.ex. om du reser med ett sällskapsdjur, om det finns läkemedel eller kontanter till ett värde av 10 000 euro eller mer i ditt bagage eller om du medför din arbetsgivares varor till ett land utanför EU.

Därtill kan utförsel av kulturföremål från Finland till utlandet kräva tillstånd. Läs mer om utförseltillstånd för kulturföremål på Museiverkets webbplats.

Restriktioner och krav i destinationslandet

Olika länder kan ha olika restriktioner om vilka varor som får föras in i landet. När du beger dig på en resa ska du på förhand ta reda på vilka restriktioner som gäller i ditt resmål. Denna information får du t.ex. från destinationslandets ambassad eller myndigheter. Finska tullen har inte information om andra länders restriktioner.

Observera att EU:s sanktioner mot Ryssland också gäller privatpersoner.

Just nu får man till exempel inte föra ut följande saker från Finland till Ryssland:

  • fritidsbåtar och vattenskotrar 
  • snöskotrar
  • hybrid- och elbilar samt personbilar, husbilar och terrängfordon med motorer på över 1,9 liter
    • Förbudet tillämpas inte på transportmedel som används av resenärer från EU-länder eller länder utanför EU. Sådana transportmedel är t.ex. turisters personbilar.
  • målarfärger
  • syntetiska smörjmedel (varukod 3403 19)
  • lyxvaror, dvs. produkter värda mer än 300 euro, till exempel smarta enheter, sportutrustning och smycken.

Lyxvaror

Det är förbjudet att föra med sig s.k. lyxvaror till Ryssland.  Lyxvaror är produkter vars värde per styck överstiger 300 euro. För vissa varor har också högre värdegränser fastställts.

Exempel på lyxvaror

  • Delar och tillbehör till fordon samt sladdar, kablar och glödlampor
  • Kläder, skodon, accessoarer och kosmetika
  • Livsmedel, tvättmedel och blöjor
  • Hobby- och sportutrustning
  • Smycken
  • Leksaker, spel, böcker och skivor
  • Inrednings- och köksartiklar
Undantag från värdegränsen på 300 euro:

Du kan dock föra ut till Ryssland till exempel:

  • en elektrisk apparat och hushållsmaskin vars värde är högst 750 euro
  • en dator och smarttelefon vars värde är högst 750 euro
  • en apparat för ljudåtergivning eller en stillbildskamera vars värde är högst 1 000 euro
  • ett musikinstrument vars värde är högst 1 500 euro.
Förteckningen över lyxvaror kan ändras

Förteckningen över varor som klassificeras som lyxvaror är lång, och den kan ändras ofta. Varorna kan också omfattas av andra exportrestriktioner och -förbud.

Se förteckning över lyxvaror i bilaga XVIII till rådets förordning (EU) nr 833/2014.

Vilka lyxvaror omfattas inte av exportförbudet?

Förbudet gällande lyxvaror tillämpas inte på varor som är

  • nödvändiga för officiella ändamål vid EU-medlemsstaters diplomatiska eller konsulära beskickningar i Ryssland eller personliga tillhörigheter tillhörande deras personal.
  • nödvändiga för officiella ändamål vid internationella organisationer som åtnjuter immunitet enligt internationell rätt eller personliga tillhörigheter tillhörande deras personal.
  • klassificerade enligt KN-nummer 71130000 (smycken) och 71140000 (guld- och silversmedsvaror) och som är avsedda för personligt bruk för fysiska personer som reser från Europeiska unionen eller för familjemedlemmar som reser med dessa personer, som ägs av ifrågavarande personer och som inte är avsedda för försäljning.

Därtill kan de behöriga myndigheterna tillåta överföring eller export till Ryssland av kulturföremål som har lånats ut inom ramen för formellt kulturellt samarbete med Ryssland.

Om du har glömt varorna i ett land utanför EU och får tillbaka dem via Posten eller en annan transportfirma, ska du förtulla varorna. Varorna ska förtullas även om de är dina egna personliga ägodelar, som du ursprungligen tagit med dig från Finland. Varor som förts ut från Finland till ett land utanför EU och som senare returneras till Finland kallas återinförda varor. Tullavgift eller mervärdesskatt behöver inte betalas för återinförda varor.

Så här förtullar du återinförda varor

  • Förtulla varan i Importförtullningstjänsten för privatpersoner.
  • Välj på startsidan att du vill förtulla ”resgods jag glömt kvar under en resa”.
  • Uppge på sidan ”Uppgifter om försändelsen” varför varorna återinförs. Skriv som förklaring till exempel: ”Jag glömde mina solglasögon på hotellet. Hotellet returnerar dem till mig.”.
  • Sök varan med varusökningen på sidan ”Uppgifter om varan”. Om du inte hittar varan med sökningen, uppge dess varukod i fliken ”Varukod”.
  • Fyll i de övriga uppgifterna som begärs och skicka deklarationen.
  • Lägg till bilagorna innan du stänger sidan.

När du har skickat uppgifterna, ska du bifoga bilagorna till din förtullning på sidan ”Klar” innan du går vidare. Det lönar sig att bifoga bilagorna genast, för om du stänger sidan kan du ladda upp bilagor först när Tullen har skickat en begäran om tilläggsutredning till dig. Som bilaga behövs intyg över resan: exempelvis resebiljetter, hotellkvitto eller eventuell annan utredning, såsom en e-postdiskussion som förts med hotellet om varorna. Med hjälp av bilagorna kan du bevisa att du tidigare har fört ut varorna till ett land utanför EU.