Hoppa till innehåll

Tullräknaren förnyades – nu kan du uppskatta koldioxidavtrycket för din försändelse

Utgivningsdatum 30.3.2023 9.05
Pressmeddelande

Denna vecka publicerade vi en ny egenskap till den populära tjänsten Tullräknaren. Med hjälp av Tullräknaren kan kunderna nu också enkelt uppskatta koldioxidavtrycket för transporten av sina nätinköp.

En helt ny egenskap publicerades denna vecka till Tullräknaren som är ämnad for privatpersoner som beställer varor på nätet. Tullräknaren har tidigare gett en uppskattning av storleken på moms och tull på de importerade varorna, men nu ger tjänsten även en uppskattning av varornas transportutsläpp. Uppskattningarna av utsläpp har gjorts av forskare vid Teknologiska forskningscentralen VTT Ab i samarbete med Tullen. På så vis har alla en möjlighet att uppskatta koldioxidavtrycket för transporten av sin försändelse. Tullräknaren som funnits sedan år 2018 används av cirka 20 000 kunder i månaden.

Tullräknarens nya egenskap talar om storleken på koldioxidavtrycket genom praktiska exempel. Räknaren uppskattar till exempel att transporten av en T-tröja man beställt från Förenta staterna motsvarar knappa 36 kilometer med personbil om försändelsen skickats med flyg. Den motsvarande siffran för sjötransport är en kilometer med personbil.

– Tullräknarens nya egenskap som publicerats möjliggör en uppskattning av transportens koldioxidavtryck och ger på så sätt användaren en möjlighet att fundera över transportsättets utsläpp. Med vårt experiment vill vi föra val som påverkar koldioxidavtrycket till en mer konkret nivå och närmare människan, säger Mikael Hyövälti, produktmanager för Tullräknaren.

Testa Tullräknaren och undvik tråkiga överraskningar

Alla paket från länder utanför EU ska vanligtvis förtullas. Det lönar sig att komma ihåg att fastän en nätbutik finns på EU-området, kan försändelsen levereras till dig från ett land utanför EU. Med Tullräknaren kan du räkna ut en uppskattning av tullavgiften och momsen redan innan du beställer och på så sätt undvika tråkiga överraskningar. Via Tullräknaren kan du också bekanta dig med funktionen Hur får jag mitt paket, som instruerar kunden i hur försändelsen kommer fram på smidigaste sätt.

Om försändelsen måste förtullas, får du besked om detta t.ex. via SMS eller som ett brev från transportfirma som transporterar försändelsen. Förtullningen går smidigast om du kommer ihåg följande:

  1. Spara orderbekräftelsen, fakturan eller kvittot som du fått. Du behöver någon av dessa då du förtullar försändelsen
  2. Följ anvisningarna från transportfirman
  3. Kontakta transportfirman vid behov, om du t.ex. har frågor om försändelsen eller transporten

När försändelsen har förtullats, levererar transportfirman den till dig.

Vi utvecklar tjänster genom att lyssna på kunderna

Vi utvecklar hela tiden Tullens tjänster genom att ta kundernas önskemål och respons i beaktande. Utifrån tidigare respons har till exempel sökfunktionen i tjänsten förbättrats och ett ännu bredare utbud av de vanligaste produkterna som beställs har lagts till. Målet med utvecklingsarbetet är att göra förtullningen så enkel och smidig som möjligt för kunden.

Tullräknarens egenskap för koldioxidavtryck är ett tvåårigt pilotprojekt, och under den tiden samlar vi ihop respons och erfarenheter. Respons kan man ge i samband med användning av tjänsten.

Mera information om Tullräknaren och förtullningen av nätinköp finns på Tullen webbplats:

Tullräknaren – beräkna en uppskattning av tullavgiften och mervärdesskatten

Information och tips för nätbeställning

Mediemeddelande