Hoppa till innehåll

Tullhund upptäckte 12 kg cannabis – hundarna avslöjar också stora smugglingshelheter

Utgivningsdatum 3.10.2023 10.55
Pressmeddelande

Tullen har undersökt ett fall av införsel av ett stort parti cannabis, som avslöjades i juli 2023 i samband med en tullkontroll i Vanda. En tullhund hjälpte till att lokalisera narkotikaförsändelsen. Hundar är ett fantastiskt stöd i utredningen av tullbrott.

Tullen utförde en kontroll i ett logistikföretags lokaler i Vanda i juli 2023, när narkotikahunden Hessu markerade en misstänkt försändelse från utlandet. Vid en närmare granskning av paketet avslöjades cirka 12 kg blomställningar av cannabis. Värdet på den beslagtagna narkotikan skulle i gatuhandeln ha varit cirka 240 000 euro.

– Hessu och jag utför ofta kontroller tillsammans med varugranskningsgruppen just i frakt- och expressfrakttrafiken. Så var det även i det här fallet, då en kollega bad hundpatrullen följa med till ett visst lager. Den här gången kände Hessu lukten redan vid dörren till förrådsburen och gick direkt till försändelsen, så jag gissade att något större var på gång, säger Hessus förare Jani Laiho.

Narkotikahunden är en utmärkt hjälp i vissa tullbevaknings- och förundersökningsuppgifter, och dess arbetsinsats går inte att ersätta med några andra metoder. Patrullen utförde tullbevakning utifrån en databaserad riskanalys och avslöjade den här gången ett anmärkningsvärt stort parti narkotika som var på väg till den illegala narkotikamarknaden i Finland.

– I övervakningen av post- och gummihjulstrafiken är tullhundarna ett utmärkt stöd och ofta leder hundarnas fynd till att också större smugglingshelheter spåras. Ur tullbrottsutredningens synvinkel är det bra att vi har så många olika kontrollmetoder som möjligt för att så effektivt som möjligt stoppa spridningen av olagliga ämnen och produkter över gränserna, betonar bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen.

Införseln av narkotika som avslöjades i Vanda har utretts under brottsrubriceringen grovt narkotikabrott. En person är misstänkt för brottet och ärendet har utretts av Tullens brottsutredningsenheter i Helsingfors och Tammerfors. Förundersökningen är klar och ärendet har gått vidare till åtalsprövning vid Södra Finlands åklagardistrikt.

Bilderna i meddelandet finns i Tullens mediebank.

FM för narkotikahundar hålls denna vecka i Torneå.

Hessu, som har arbetat som narkotikahund sedan år 2017, är en labradorretriever specialiserad på frakt- och posttrafiksökningar samt passagerar- och bagagekontroll och har premierats som årets tullhund år 2022 (på finska)

Mediemeddelande