Hoppa till innehåll

Förbättringar vid fakturering våren 2022

Utgivningsdatum 2.3.2022 9.00 | Publicerad på svenska 2.3.2022 kl. 9.02
Pressmeddelande

Faktureringen gällande importdeklarationer som ingetts i det nya tullklareringssystemet kommer att förbättras på två olika sätt. Samlingsfakturan, dvs. periodspecifikationen, skickas i fortsättningen så att företagets verksamhetsställen får sin egen periodspecifikation. Därtill kontrollerar Tullen att den nätfakturaadress som angetts i importdeklarationen stämmer överens med det företags FO-nummer som faktureras. Förändringarna tas i bruk på våren 2022.

Periodspecifikation per verksamhetsställe fr.o.m. mars

I fortsättningen genereras periodspecifikationerna enligt identifieringsnumren för företagets verksamhetsställen. Identifieringsnumret för verksamhetsstället ska anges i tulldeklarationen för att man ska kunna få periodspecifikationen per verksamhetsställe. Förändringen tas i bruk i periodspecifikationer som skickas efter början av mars.

Kontroll av nätfakturaadress fr.o.m. 2.4.2022

Tullen kontrollerar i fortsättningen att nätfakturaadressen (OVT) angetts rätt i tulldeklarationen. Om den angivna nätfakturaadressen tillhör något annat företag än det företag som faktureras, skickar Tullen ingen nätfaktura. Då skickar Tullen en periodspecifikation per post. Särskilt vid stora koncernföretag ska man se till att den nätfakturaadress som anges i tulldeklarationen motsvarar FO-numret. Förändringen tas i bruk den 2 april 2022. 

Mera information: yritysneuvonta(at)tulli.fi

Kundmeddelande Meddelanden om ny lagstiftning och förändrad tulldeklarering