Hoppa till innehåll

En påminnelse till dig som har gröna fingrar: beställning av växter omfattas av restriktioner – ta reda på vilka i förväg

Utgivningsdatum 7.3.2023 8.00
Pressmeddelande

Fastän snön fortfarande täcker marken ligger focus för många fritidsodlare redan på sommaren och på det som ska planteras under den inkommande säsongen. Tullen har också en påminnelse till alla med gröna fingrar: ta reda på importrestriktionerna i förväg, om du tänker beställa frön eller plantor från länder utanför EU. Man kan inte beställa vad som helst till Finland.

Införsel av växter och frön från länder utanför EU omfattas av olika restriktioner. Tullen övervakar införseln och Livsmedelsverket ansvarar för uppdaterade anvisningar. Om du planerar att beställa växter eller deras frön för hemmabruk från länder utanför EU, gå till exempel in på Livsmedelsverket webbplats och kontrollera vilka restriktioner som gäller. Då hindras blomstringen av dina planteringar åtminstone inte av okunskap.

Beställning av växter har begränsats för att förhindra spridningen av växtsjukdomar och skadedjur.

Ta dessa saker i beaktande när du planerar en beställning:

1. Kontrollera först importförbuden. Det är helt förbjudet att importera vissa växter

Vissa växter får inte föras in från länder utanför EU. Importförbud gäller till exempel barrväxter, citrusträd, sättpotatis och värdväxter för päronpest, såsom äppel- och päronträd.

2. Ta reda på om du kan få ett sundhetscertifikat för växterna. Utan certifikat kan du inte beställa växter

Alla plantor, krukväxter, grönväxter, sticklingar, knölar och fröer avsedda för sådd ska ha ett sundhetscertifikat när de beställs från ett land utanför EU. Om du inte får ett certifikat kan du inte beställa. Sundhetscertifikatet beviljas av växtskyddsmyndigheten i avgångslandet och är avgiftsbelagt. Växter och växtprodukter som förs in utan ett sundhetscertifikat omhändertas och förstörs.

3. Det går bara att importera via vissa transportfirmor

Du tar väl i beaktande att alla expressfraktfirmor inte nödvändigtvis transporterar växter och frön.

4. För växtförsändelser ska man beställa en importkontroll

Alla växtförsändelser och en del försändelser av utsäde kontrolleras i samband med import. Den som beställer på webben ska göra en anmälan till Livsmedelsverket, när försändelsen har kommit till Finland. Kontrollen är avgiftsbelagd. Om allting är i skick i kontrollen får försändelsen transporteras vidare och tas i bruk, i annat fall förbjuds införseln.

Mera information på Livsmedelsverkets webbplats

Webbnyhet