Hoppa till innehåll

Du kan bifoga bilagor till import- och tullagerdeklarationer i Tullklareringstjänsten eller med ett meddelande

Utgivningsdatum 14.6.2021 7.31
Pressmeddelande

När du inger import- och tullagerdeklarationer i Tullklareringstjänsten, kan du också bifoga bilagor till dessa i samma tjänst. Om Tullen ber att få bifogade dokument av dig med en begäran om tilläggsutredning, kan du ladda upp de begärda bilagorna direkt till svaret på begäran om tilläggsutredning.

Meddelandekunderna ska skicka bilagorna till deklarationerna med meddelanden. Du kan skicka bilagorna tidigast när du från Tullen fått ett godkännande av din tulldeklaration eller anmälan. Bilagorna till en deklaration som du ingett på förhand kan du skicka när du fått besked om att Tullen har registrerat deklarationen. Om Tullen ber att få bifogade dokument av dig, ska du svara med meddelandet ”Svar på begäran om tilläggsutredning” och bifoga de begärda bilagorna.

Om du har ingett deklarationen i Tullklareringstjänsten eller med ett meddelande, kan du inte längre använda Tjänsten för leverans av bifogade filer (Liitu) för uppladdning av bilagor.

I Importförtullningstjänsten för företag vid särskilda förfaranden (ITU-systemet) kan tulldeklarationernas bilagor fortsättningsvis lämnas in med ett meddelande, via Tjänsten för leverans av bifogade filer eller per e-post.

Mera information: yritysneuvonta.lupa-asiakkaat(at)tulli.fi

Meddelanden om ny lagstiftning och förändrad tulldeklarering