Hoppa till innehåll

Dröjsmål vid förtullning av postförsändelser från länder utanför EU

Utgivningsdatum 14.4.2021 16.00 | Publicerad på svenska 15.4.2021 kl. 13.53
Pressmeddelande

En del av postförsändelserna från länder utanför EU väntar på att förtullningen ska kunna göras på normalt sätt. Tullen och Posten har utrett saken i nära samarbete och problemet åtgärdas som bäst. Vi kommer att informera om när det igen går att förtulla på normalt sätt. Posten har förlängt förvaringstiden för försändelser som ska förtullas.

Från och med den 15.3.2021 har det för postförsändelser som anländer med flyg till Finland från ett område utanför EU varit obligatoriskt att lämna in deklarationer för säkerhetsuppgifter innan varorna lastas i avgångslandet. Till följd av detta har Posten för en del av försändelserna inte kunnat skicka nya behövliga deklarationer till Tullen, eftersom uppgifter har saknats. För tillfället går det inte att förtulla dessa försändelser.

”Vi har samarbetat intensivt med Posten. Situationen är verkligen besvärlig för de kunder som väntar på sin försändelse och vi önskar att problemet blir åtgärdat så snabbt som möjligt. Vi kommer att informera om när det igen går att förtulla på normalt sätt”, säger tullöverinspektör Nadja Painokallio.

Problemet gäller bara en del av postförsändelserna som kommer från länder utanför EU.  Posten har förlängt förvaringstiden för de försändelser som inte kunnat förtullas problemfritt.

Vi beklagar de olägenheter som detta har orsakat.

Uppdatering 16.4 kl. 16.00

En del av problemet har redan lösts, men förtullningen lyckas fortfarande inte för vissa postförsändelser. Vi fortsätter jobba med problemet och informerar när det igen går att förtulla på normalt sätt.

Uppdatering 23.4.2021 kl. 12.00

Tyvärr går det fortfarande inte att förtulla vissa postförsändelser. Korrigeringsåtgärderna fortsätter och vi informerar när det igen går att förtulla på normalt sätt.

Mera information:

  • Postens kundstöd, tfn 010 05 577 
  • Tullrådgivningen: Stödet för webbdeklarering, tfn 0295 5206 (må–fr 8–18).

Mera information till media: 

  • Nadja Painokallio, tullöverinspektör, tfn 040 332 7577, e-post: nadja.painokallio(at)tulli.fi
  • Postens MediaDesk, tfn 020 452 3366 (må–fr 9–16), viestinta(at)posti.com
Mediemeddelande