Hoppa till innehåll

Tullmuseet öppnar för sommarsäsongen – ny utställning om bilfärjornas historia

Utgivningsdatum 12.5.2023 9.00
Pressmeddelande

Tullmuseet öppnas igen för allmänheten den 13 maj på Sveaborg. Den nya temautställningen ”Med färjan västerifrån” berättar om bilfärjetrafikens och Tullens gemensamma historia från 1950-talet till nutiden och in i framtiden. Ge dig ut på en sommarutflykt till Sveaborg och ta en titt på historia.

Bilfärjetrafiken är vardag för oss – på Östersjöns bilfärjor seglar både kryssningspassagerare och långtradare med frakt. Den vardagliga färjetrafiken har emellertid haft en enorm betydelse för Finland med tanke på både ekonomi och kultur. Bilfärjorna har varit en port till västvärlden.

På Tullmuseets nya utställning kan du sätta dig in bilfärjornas historia. Se från vilka platser bilfärjorna gett sig ut i världen eller prova själv hur förseglingen av en last säkras. Tullmuseets permanenta utställning berättar för sin del mer om tullverksamhetens historia i Finland.

Bilfärjorna omvälvde utrikeshandeln och förde med sig nya trender från väst

Ur utrikeshandelns synvinkel är vi som en ö – även idag transporteras upp till 95 % av Finlands import och export sjövägen.

– Bilfärjetrafiken omvälvde i tiderna hela vår utrikeshandel. Godset behövde inte längre lossas i avgångshamnen, utan godset kunde stanna kvar i långtradaren till destinationshamnen. Det blev lönande att trafikera året runt då sommaren var högsäsong för passagerartrafiken och långtradarna fyllde bildäcken på vintrarna. Å andra sidan förde den nya lättheten i godstrafiken också med sig nya typer av brottslighet, berättar museiföreståndaren Janne Nokki från Tullen.

Bilfärjetrafiken har också haft en överraskande stor betydelse för utformningen av vår kultur. Under de gångna årtiondena kom många fenomen från väst, t.ex. mode, matintryck och konsumtionsvanor, till oss just över havet med bilfärjepassagerare. Många kommer ihåg shoppingresorna till Stockholm på 1980-talet då utbudet i grannlandet ännu låg ljusår före utbudet i butikerna i hemlandet.

Dagsutflykt till Sveaborg – välkommen att besöka Tullmuseet

Tullmuseet ligger på Vargön i Sveaborg och är ett bra dagsutflyktsmål för personer i alla åldrar. Under samma utflykt kan man också sepå andra sevärdheter på Sveaborg. Förutom den varierande temautställningen kan man också i större utsträckning bekanta sig med Tullens historia och dess betydelse i vårt samhälle. På museet kan man se olika föremål som smugglats under åren, arbetsredskap som använts i tullverksamheten och gammaldags tjänstekläder.

Vad?
Tullmuseets nya temautställningen ”Med färjan västerifrån” berättar om bilfärjornas historia. Tullmuseets permanenta utställning berättar för sin del mer om tullverksamhetens historia.

Var?
Tullmuseet ligger i kurtinen Hamilton-Polhem på Sveaborg, på adressen Sveaborg B 20 D, Helsingfors. Se hur man kommer till museet.

När?
Tullmuseet öppnas för sommarsäsongen 2023 på lördagen den 13 maj, och är öppet hela sommaren från tisdag till söndag kl. 12.30-17.30.

Vad kostar det?
Det är gratis inträde till museet.

Mera information om tullmuseet finns på museets webbplats.

Mediemeddelande