Hoppa till innehåll

Tullens kreditkunder kan i fortsättningen betala skatterna för en enskild tulldeklaration i samband med förtullningen i Tullklareringstjänsten

Utgivningsdatum 24.6.2021 10.00
Pressmeddelande

Tullens kreditkunder, dvs. företag som har tillstånd till samlad garanti och tillstånd till anstånd med betalning, betalar vanligtvis importskatterna på basis av periodspecifikationen, dvs. en s.k. samlingsfaktura. Kreditkunderna kan också vid behov betala importskatterna för varorna i en enskild tulldeklaration med hjälp av en faktura.

I Tullklareringstjänsten kan kreditkunderna från och med 19.6.2021 också betala importskatterna för en enskild förtullning i samband med tulldeklareringen, som en s.k. kontantkund. När Tullklareringstjänsten identifierar deklaranten som en kreditkund, kan kunden i tjänstens aktörsuppgifter, i fältet ”Deklarant” kryssa för rutan ”Kontantbetalning”. När denna ruta aktiveras, visas ”FIKAT” som kod för ytterligare uppgifter i deklarationen och importskatterna ska betalas innan varorna frigörs för förfarandet.

Vid meddelandedeklarering kan Tullens kreditkunder inte agera som kontantkunder, dvs. betala skatterna samtidigt som tulldeklarationen upprättas.

Kreditkunderna kan inte heller använda kontantbetalning, om varorna som deklareras omfattas av punktskatt.

Mera information: yritysneuvonta.lupa-asiakkaat(at)tulli.fi

Meddelanden om ny lagstiftning och förändrad tulldeklarering