Hoppa till innehåll

Tullens historia på Sveaborg – Tullmuseet öppet fram till slutet av september

29.7.2021 9.54
Pressmeddelande

I Tullmuseet som har öppet fram till slutet av september presenteras Tullens verksamhet ur många olika synvinklar. Basutställningen ger en omfattande allmän uppfattning om tullverkets utvecklingsfaser och arbetsuppgifter. Specialutställningen som öppnade i juni fördjupar sig däremot i Tullens och tobakens gemensamma historia.

Museet är öppet tisdag till söndag kl. 12.30–17.30.

Tullmuseet som ligger på Sveaborg är ett bra dagsutflyktsmål för alla som är intresserade av historia. Mitt i Tullmuseet ligger utställningen om tullverkets utveckling och samhälleliga betydelse. Museet ligger i den vackra byggnaden kurtinen Hamilton-Polhem som omges av både ruinerna efter fästningen och den havsnära naturen. Det går lätt att kombinera museibesöket med att bekanta sig med andra sevärdheter på Sveaborg.

Smuggling och tjänstetecken

På tullmuseet får man bekanta sig med Tullens verksamhet på ett mångsidigt sätt. Den nya specialutställningen Begärans blad – Tullens och tobakens historia handlar om tobakens historia i Finland och om det arbete som Tullen utfört i utredningen av tobaksrelaterade brott. I utställningen har exempelvis smugglingsredskap och tobaksprodukter samt reklam från olika tidsperioder ställts ut.

På museet finns förutom temautställningen som byts ut även en basutställning där Tullens verksamhet presenteras på en mer allmän nivå. Exempelvis finns Tullens tjänsteuniformer och arbetsredskap samt föremål från tiden för förbudslagen utställda. Dessutom har beslagtaget gods som inte finns att beskåda någon annanstans ställts ut.

Gratis inträde

Det är gratis inträde till Tullmuseet och det passar för besökare i alla åldrar. Texterna till utställningarna finns på finska, svenska och engelska. Museet är öppet tisdag till söndag kl. 12.30–17.30. På grund av coronaläget kan antalet besökare till museet begränsas vid behov. Dessutom ska alla museibesökare som är över 12 år använda munskydd. Vänligen kom ihåg att sköta handhygienen och följ anvisningarna om säkerhetsavstånd när du kommer till museet.

1. Museet är öppet tisdag till söndag kl. 12.30–17.30.

2. Den nya specialutställningen Begärans blad – Tullens och tobakens historia handlar om tobakens historia i Finland

Pressmeddelande