Hoppa till innehåll

Tullen har avslöjat smuggling av narkotika från Sverige till Finland över Torne älv

Utgivningsdatum 3.11.2022 8.40
Pressmeddelande

Tullen har undersökt smuggling av narkotika från Sverige till Finland i Tornedalen. Man försökte föra in narkotika med en gummibåt över Torne älv till Finland. En del av drogerna hade gömts i terrängen på svenska sidan av gränsen. Brottet har utretts som grovt narkotikabrott.

Tullen beslagtog i början av sommaren 2022 fem kilo hasch i Torneå. Drogen hade en stund tidigare förts in av två personer med en gummibåt över Torne älv från Sverige till Finland. Att ta sig över älven med en gummibåt utan räddningsväst var riskabelt för smugglarna, för vattnet i älven var i översvämningshöjd och strömmen var stark.

Under förundersökningen beslagtog Tullen också cirka fyra kilo amfetamin som var gömt i terrängen på svenska sidan av gränsen i väntan på att smugglas till Finland.

Vi har under förundersökningen samarbetat både med finsk polis och svensk tull och polis, berättar undersökningsledaren Pekka Jauhola.

Tre personer har varit misstänkta för grovt narkotikabrott. Tullen anhöll en av de misstänkta omedelbart efter att denna hade kommit över älven och de två övriga delaktiga i brottet några dagar senare i Torneå.

Brottmålet behandlades i oktober vid Lapplands tingsrätt som dömde gärningsmännen till fängelse i knappa två till fem år för flera narkotikabrott. Domen har ännu inte vunnit laga kraft. Brottsärendet har utretts som grovt narkotikabrott.

Bilder

Mediemeddelande