Hoppa till innehåll

Tullen avslöjade tämligen omfattande smuggling av elektroniska cigaretter

Utgivningsdatum 30.1.2024 10.10
Pressmeddelande

Tullen har avslöjat ett fall av tämligen omfattande smuggling av e-cigaretter, också kallade vapes, i huvudstadsregionen. Den misstänkta som är bosatt i Villmanstrand beställde olagliga e-cigaretter från Kina och försökte få en betydande vinning av brott genom att sälja dem. Verksamheten kommer till slut att medföra en stor nota för den misstänkte själv.

Den illegala införseln av e-cigaretter uppdagades vid normal tullbevakning i en terminal för kurirtjänster i huvudstadsregionen. En försändelse visade sig innehålla cirka tusen e-cigaretter med nikotin. Vid förundersökningen kom det fram att den misstänkte hade beställt sammanlagt cirka 1 600 e-cigaretter från Kina under år 2023. Tullen lyckades beslagta cirka 1 000 av dem och 600 cigaretter gick till konsumtion.

E-cigaretterna som Tullen beslagtar innehåller i regel nikotin. I talspråket kan ordet vape också användas för produkter som inte innehåller nikotin.

– Vi på Tullen har märkt att unga personers beställningar av e-cigaretter har ökat. Alla av dem vet nödvändigtvis inte att det är olagligt att beställa och distribuera e-cigaretter. När man blir fast för detta leder det alltid till straffrättsliga påföljder, berättar undersökningsledare Marko Laitinen.

Att beställa e-cigaretter på nätet kan ha långvariga konsekvenser. Arten och omfattningen av det brott som avslöjats påverkar alltid konsekvenserna, straffen i dessa fall kan variera från böter till fängelse. En vinning av brott på flera tusen euro kan bli en långvarig räkning att betala till staten.

– Personen måste i regel betala beloppet av de undandragna skatterna och vinningen av brott till staten.  Beloppen kan vara riktigt stora och betalningen av dem kan ta flera år. Om straffet är fängelse, kan en anteckning i straffregistret försvåra en ung persons liv på många olika sätt, fortsätter Laitinen.

Innehållet i olagliga e-cigaretter okänt

En privatperson får inte från utlandet beställa elektroniska cigaretter eller nikotinvätskor via ett medel för distanskommunikation, t.ex. via nätet.

– E-cigaretter kan också innebära en allvarlig hälsorisk. Ingen vet vad illegalt beställa e-cigaretter innehåller, de kan innehålla kemikalier som är skadliga för hälsan, säger Marko Laitinen.

Personen från Villmanstrand misstänks för skattebedrägeri och smuggling. Utöver eventuella straffrättsliga påföljder kan den misstänktes vinning av brott på flera tusen euro dömas förverkad till staten och därtill kan han bli tvungen att betala tusentals euro i importskatt. Fallet har gått vidare till åtalsprövning vid Södra Finlands åklagardistrikt.  

Mediemeddelande