Hoppa till innehåll

Tullen avslöjade omfattande näthandel med dopningsmedel

23.9.2021 8.05
Pressmeddelande

Tullen har undersökt ett brottsfall där personer bosatta i Norra Savolax och Norra Österbotten misstänks för omfattande tillverkning och försäljning av dopningsmedel på Tor-nätverkets marknadsplatser Sipulimarket och Torilauta åren 2019–2021. Enligt Tullens förundersökning har dopningsmedel sålts till ett sammanlagt värde av minst 94 000 euro.

Enligt Tullens förundersökning började en man bosatt i Norra Savolax tillverka dopningsmedel år 2018. I början var dopningsmedlen avsedda för hans eget bruk. Senare, år 2019, började mannen sälja de tillverkade dopningsmedlen på Tor-nätverkets marknadsplatser Sipulimarket och Torilauta.

Dopningsmedlen tillverkades i köket, råvarorna beställdes från Kina

Mannen från Norra Savolax skaffade anvisningarna för tillverkning av dopningsmedel på Internet. Råämnena beställde han från Kina och betalade med bitcoin.  Mannen säger sig ha tillverkat dopningsmedlen i sitt eget kök i huvudsak med det redskap som fanns där till hands. Han hittade på produktnamn och logotyper samt bäst före-datum för medlen. I köket tillverkades främst testosteron men också andra dopningsmedel, såsom boldenon, trenbolon ja drostanolon.

Tullen genomförde i april 2021 en husrannsakan hemma hos mannen och beslagtog råämnen till dopningsmedel, redskap för tillverkning av dopningsmedel, hundratals ampuller med färdigt dopningsmedel samt hundratals tomma ampuller som väntade på att fyllas.

– Vid husrannsakan hittades över 2 200 milliliter dopningsmedel, som skulle ha räckt till cirka 850 användningsperioder. Största delen av medlen var testosteron. Värdet på de beslagtagna dopningsmedlen skulle i gatuhandeln ha varit cirka 105 000 euro, berättar bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen.

Ny säljare, fortsatt försäljning på Tor-nätverket

 Vid Tullens förundersökning kom det fram att den faktiska säljaren av dopningsmedlen byttes vid årsskiftet 2021. Mannen från Norra Savolax berättar att han hade gett användarkoderna till sitt säljarkonto till en obekant man som hade köpt dopningsmedel av honom. Därefter fortsatta den savolaxiska mannen ändå med tillverkning av dopningsmedel. Mannen berättar att han fick uppgifterna om beställning och leverans av dopningsmedlen via en meddelandeapp från den obekanta mannen till vilken han hade gett sina användarkoder. 

Tullen fick vid sin förundersökning reda på att den nya säljaren är en man som bor i Norra Österbotten. Dopningsmedel skickades tiotals gånger från Norra Savolax till Norra Österbotten för att säljas på Tor-nätverket. Mannen från Norra Österbotten hann sälja dopningsmedel i en mängd motsvarande 364 användningsperioder på webbplatserna Torilauta, Sipulimarket, Spurdomarket och Keskustori. Försäljningsintäkterna har uppgått till cirka 47 000 euro

Tullen har undersökt fallen som grovt dopningsbrott. Under förundersökningen har två personer gripits, männen från Norra Savolax och Norra Österbotten, som har varit häktade. Förundersökningsprotokollet skickas i början av hösten till Östra Finlands åklagarämbete för åtalsprövning och åtalen kommer att behandlas vid Norra Savolax tingsrätt.

Pressmeddelande