Hoppa till innehåll

Narkotika gömd i barnleksaker – gömställena hittades av Pepi som belönas som årets tullhund

Utgivningsdatum 27.11.2023 9.15
Pressmeddelande

Som årets tullhund belönas Pepi som arbetar som narkotikahund i Åbo. Pepis känsliga nos avslöjade i år bl.a. droger som hade gömts i leksaker som kom från Holland som fraktförsändelse. Priset utdelas på Hundmässan i december.

Tullens narkotikahund Pepi var i mars 2023 på ett arbetsuppdrag i ett expressfraktföretags lager i Åbo. Hunden markerade en fraktförsändelse i vilken man hittade 500 gram amfetamin. Narkotikan var gömd inuti barnleksaker. Det fanns två sådana försändelser.

Senare i juli samma år gjorde Pepi igen ett fynd i expressfraktföretagets lager  – denna gång var det fråga om ett barnpussel i vilket man gömt 600 gram narkotika kallad MDMA.

Både amfetaminet och MDMA hade anlänt till Finland från Holland. Det sammanräknade värdet på de beslagtagna drogerna skulle i gatuhandeln ha varit cirka 36 000 euro.

– Narkotikahundens agerande och markeningar spelade i båda fallen en mycket viktig roll vid avslöjande av brottet. Om det inte varit för hunden skulle vi sannolikt ha missat dessa narkotikagömmor, säger undersökningsledaren Kimmo Kaunisto från Tullen.

Pepi belönas som årets tullhund för sitt utmärkta arbete som narkotikahund i år och under hela sin karriär. Priset utdelas på Hundmässan i Helsingfors Mässcentrum den 16 december. Finska Kennelklubben premierar årligen tjänstehundar som utmärkt sig i sitt arbete.

Lugn Pepi arbetar säkert och noggrant

Labradorretrievern Pepi började sitt arbete som tullhund med sin förare Mika Niemenmaa år 2017 på Helsingfors-Vanda flygplats, varifrån de flyttade till Åbo för cirka ett år sedan.

– Vår arbetsomgivning är mycket varierande. Till exempel så tar vi i hamnen emot resenärer eller bilar som kommer från färjor. Vi gör kontroller i fraktterminaler och arbetar också på flygplatsen. I Åbo samarbetar vi mycket med andra, medan arbetet på Helsingfors-Vanda flygplats var mera självständigt, berättar Niemenmaa.

Den 8-åriga Pepi är Niemenmaas tredje narkotikahund. Pepi arbetsstil är enligt föraren säker, initiativrik och aktiv.

– Pepi har en mycket känslig nos och han får vittring också från bilar i rörelse. Som valp var Pepi mycket tillbakadragen, men när skolningen började, överraskade han mig med sin aktivitet. Vilostunderna på arbetet utnyttjar Pepi genom att sova, vilket egentligen är en av hans styrkor, beskriver Niemenmaa.

Till sin karaktär är Pepi lugn och anspråkslös och njuter egentligen inte av att stå i centrum av uppmärksamheten. Hemma skulle det finnas gott om sällskap, för till familjen hör också två andra hundar och två kaniner. Enligt sin förare trivs Pepi emellertid helst för sig själv.

Tullhundarna bidrar till att skydda samhället

Största delen av tullhundarna har skolats till att söka efter narkotika, men Tullen har också hundar som specialiserat sig för sökning av cigaretter, snus, kontanter och livsmedel. 

Hundarnas arbete är en del av Tullens omfattande bevakningsarbete. Hundarnas luktsinne är en oersättlig hjälp i vissa tullbevaknings- och förundersökningsuppgifter, och deras arbete ger resultat – fynden leder ofta till brottsutredning. År 2022 gjorde Tullens hundar 36 800 kontroller totalt.

Bilder till meddelandet (fotograf: Jukka Pätynen / koirakuvat.fi)

Mediemeddelande