Hoppa till innehåll

Med färjan västerifrån – minikryssning på Tullmuseet

Utgivningsdatum 26.7.2023 12.42
Pressmeddelande

Välkommen på minikryssning till Sveaborg, vi lyfter ankaret på Tullmuseet! Har du någonsin funderat på vilken betydelse Tullen och bilfärjorna har för varandra? Eller vad skattefriheten har inneburit för dem som rest med färjorna? Eller hur den tunga trafiken har påverkat färjetrafiken? Hurdan var GTS Finnjets hastighetsmätare? På Tullmuseets utställning Med färjan västerifrån får du svar på alla dessa frågor.

På Tullmuseets utställning Med färjan västerifrån kan du bekanta dig med historien om Östersjöns bilfärjor, vars uppgift är att transportera bilar, motorcyklar och andra fordon över haven. Denna utställning är ett utmärkt val för alla som är intresserade av bilar och fartyg samt för dem som älskar att resa på havet. På utställningen får du bekanta dig med historiskt betydelsefulla bilfärjor och ta del av fascinerande information om deras användning och betydelse särskilt ur Tullens synpunkt.

Utställningen skapar en nostalgisk stämning genom att visa föremål, tax free-produkter och souvenirer som är bekanta för dem som rest på bilfärjorna. Du får också veta mer om hur den tunga trafiken rör sig på bilfärjorna samt varför Tullens roll är så viktig för färjornas verksamhet. På museet har du också möjlighet att testa om långtradarlasten har förseglats korrekt samt bedöma förseglingens skick.

Tullmuseet finns på Sveaborg, som redan i sig är ett förträffligt semestermål för personer i alla åldrar. Då du besöker Sveaborg är det också lätt för dig att komma till Tullmuseet för att titta på utställningen Med färjan västerifrån.

Hoppa ombord på Tullmuseets minikryssning och njut av din resa till Östersjöfärjornas och Tullens gemensamma förflutna.

Tullmuseet är öppet tisdag till söndag kl. 12.30–17.30 och det är gratis tillträde till museet och utställningen.

Du hittar museet på adressen Sveaborg B 20 D (kurtinen Hamilton-Polhem)

www.tullimuseo.fi

Instagram: @tullimuseo

 

Mediemeddelande