Hoppa till innehåll

Marijuana för över en miljon euro beslagtogs ur resväskor – narkotikahunden Hessu som gjorde fyndet premieras som årets tullhund

Utgivningsdatum 30.11.2022 8.30
Pressmeddelande

Två resenärer som anlände till Helsingfors-Vanda flygplats i januari 2022 hade med sig resväskor som innehöll marijuana till ett värde över en miljon euro. Tullens narkotikahund Hessu som gjorde fyndet premieras som årets tullhund.

I januari 2022 gjorde Tullens narkotikahund Hessu ett fynd i resväskor tillhörande två kanadensare som anlände från Kanada via Tyskland till Finland. Baserat på Hessus reaktion under en tullkontroll vid Helsingfors-Vanda flygplats, beslagtog man ur parets fyra resväskor sammanlagt över 62 kilo marijuana. Värdet på den beslagtagna marijuanan skulle i den finska gatuhandeln ha varit över 1,2 miljoner euro.

– Det här är ett utmärkt exempel på ett fall som avslöjades genom att en hund markerade resväskorna. Under utredningen utvidgade sig fallet ytterligare till en internationell brottsutredningshelhet som ännu inte har avslutats, berättar Tullens undersökningsledare Mari Sarahete.

Tullhunden Hessu som gjorde fyndet premieras fredagen den 2 december som årets tullhund 2022 på Hundmässan i Helsingfors Mässcentrum. Under året som gått har Hessu tillsammans med sin förare fortsatt tidigare års utmärkta arbete med att avslöja smuggling av olika droger.

Årets tullhund Hessu är en flitig medarbetare

Årets tullhund Hessu är en 6-årig labrador retriever, som sedan år 2017 har arbetat som narkotikahund vid Helsingfors-Vanda flygplats tillsammans med sin förare tullinspektör Jani Laiho. Till Hessus arbetsuppgifter hör genomsökning i frakt- och posttrafiken samt kontroll av passagerare och resgods. Hessu är förarens första hund.

– Hessu har blivit en professionell arbetspartner för mig. Den bryr sig inte om sorlet runtomkring, utan kan koncentrera sig i lugn och ro och nosar oberoende av omgivningen, berättar Hessus förare Jani Laiho.

Laiho beskriver Hessu som en glad och lugn hund, som alltid arbetar flitigt och som också har varit lätt att skola. Hessu vill gärna vara till lags och är en ivrig arbetspartner som också förlåter förarens misstag.

– Hessu är en nyfiken och bekymmerslös snubbe. På fritiden älskar Heppu skogsäventyr och på sommaren trivs den till exempel i hjortronträsket. Hessus favoritsysselsättning är bollekar och plaskande i sjön, tillägger Laiho.

Tullhundarna är en oersättlig del av bevakningen i passagerar- och varutrafiken

Tullens hundverksamhet på flygplatser, i hamnar och vid gränser har varit resultatrik och leder ofta till brottsutredningar. Flera tiotal utredningar gällande enbart narkotikabrott har sitt ursprung i tullhundarnas sökningar. Utöver sökningen efter narkotika har tullhundar som arbetar vid Tullen skolats till att söka efter cigaretter, snus, kontanter, livsmedel samt vapen och sprängämnen.

Tullhundverksamheten är en viktig del av samarbetet som görs för att skydda samhället.

– I fallet som Hessu avslöjade betonas både det nationella och internationella dagliga samarbetet, genom vilket vi uppnår betydande resultat. Hessus fynd startade en kedja som först involverade tulltjänstemän och senare också internationella samarbetsmyndigheter, beskriver Sarahete.

Mediemeddelande