Hoppa till innehåll

Import av produkter med ursprung i Seychellerna omfattas av REX-systemet fr.o.m. 1.7.2023

Utgivningsdatum 28.4.2023 16.03
Pressmeddelande

REX-systemet för registrerade exportörer kommer fr.o.m. den 1 juli 2023 att användas vid import till EU av ursprungsprodukter med ursprung i Seychellerna. Information om saken finns i EU:s officiella tidning C 145, 27.4.2023

Hittills har exportörerna i Seychellerna varit tvungna att vara godkända exportörer för att kunna upprätta fakturadeklarationer för sändningar av ursprungsprodukter vars värde överstiger 6 000 euro. Från och med den 1 juli 2023 kan REX-registrerade exportörer upprätta fakturadeklarationer i Seychellerna. Om det sammanlagda värdet på ursprungsprodukter i en sändning uppgår till högst 6 000 euro kan fakturadeklarationen upprättas av vilken exportör som helst.

Varucertifikat EUR.1 som utfärdats av en myndighet i Seychellerna eller fakturadeklarationer som upprättats av godkända exportörer godkänns inte längre fr.o.m. den 1 juli 2023. 

Importörer ska själva säkerställa att bestämmelserna efterlevs samt att de ursprungsbevis som visas upp för ursprungsprodukter är tillbörliga förmånsberättigande ursprungsbevis. 

Mera information:
EU-kommissionens webbplats om de ursprungsregler i avtalen om ekonomiskt partnerskap som tillämpas på staterna i Afrika, Karibien och Stilla havet (på engelska)
yritysneuvonta(at)tulli.fi 
 

 

Kundmeddelande Meddelanden om förmånsbehandling