Hoppa till innehåll

Import av produkter med ursprung i Madagaskar omfattas av REX-systemet fr.o.m. 1.1.2023

Utgivningsdatum 29.12.2022 9.43
Pressmeddelande

Enligt en nyhet som publicerats av kommissionen tillämpas systemet för REX-registrerade exportörer fr.o.m. den 1 januari 2023 vid import till Europeiska unionen av produkter som har ursprung i Madagaskar.

Hittills har exportörer i Madagaskar varit tvungna att vara godkända exportörer för att kunna upprätta ursprungsdeklarationer för sändningar av ursprungsprodukter vars värde överstiger 6 000 euro. Från och med den 1 januari 2023 kan ursprungsdeklarationer upprättas i Madagaskar av REX-registrerade exportörer, eller av vilken exportör som helst om det sammanlagda värdet på ursprungsprodukter är högst 6 000 euro. 

Varucertifikat EUR.1 som utfärdats av en madagaskisk myndighet eller ursprungsdeklarationer som upprättats av godkända exportörer godkänns inte längre fr.o.m. den 1 januari 2023. 

Importörer ska själva säkerställa att bestämmelserna efterlevs samt att de ursprungsbevis som visas upp för ursprungsprodukter kan godkännas som förmånsberättigande ursprungsbevis. 

Mera information:
yritysneuvonta(at)tulli.fi 
Kommissionens webbplats om de ursprungsregler i avtalen om ekonomiskt partnerskap som tillämpas på staterna i Afrika, Karibien och Stilla havet (på engelska)
 

Kundmeddelande Meddelanden om förmånsbehandling