Hoppa till innehåll

Utrotningshotade arter och produkter av dem (CITES)

Utrotningshotade arter får inte föras in till Finland utan CITES-tillstånd. Förbudet gäller utrotningshotade djur och växter, delar av dem samt produkter som tillverkats av dem.

Exempel på produkter som kan kräva CITES-tillstånd:

  • souvenirer, prydnadsföremål och musikinstrument tillverkade av t.ex. ben, sköldpaddsskal eller av ett sällsynt träslag utrotningshotade 
  • sällskapsdjur (t.ex. papegojor, landsköldpaddor och många reptiler) och utrotningshotade växter (t.ex. orkidéer, kaktusar, koraller) 
  • urarmband, bälten, väskor eller skor av reptilläder 
  • skinnfäll och pälsprodukter
  • kosmetiska produkter som innehåller djur- och växtextrakt
  • produkter inom asiatisk medicin.

Mera information om CITES-produkter får du på webbplatsen miljo.fi

Notera att du alltid själv svarar för de varor du för in eller beställer till Finland. Om du inte är säker på om det är fråga om en utrotningshotad art eller en produkt som tillverkats av en sådan art, är det bättre att inte köpa produkten.

Om du för in CITES-produkter till Finland

Om du vill föra in en CITES-produkt till Finland, skaffa de tillstånd som krävs i god tid på förhand. Importtillståndet beviljas av Finlands miljöcentral, inte Tullen. Exporttillståndet beviljas av det land varifrån du för in produkten till Finland. Tillstånd beviljas inte i efterhand.

När du anländer till Finland från en resa, välj den röda filen och visa upp tillstånden för Tullen. Beakta också att du kan komma till Finland bara via vissa gränsövergångsställen.

Läs mer om CITES-tillstånd och gränsövergångsställen på miljo.fi

Införsel av CITES-produkter till Finland utan tillbörligt tillstånd är olagligt.

Läs mer

Anvisningarna på denna sida är bara avsedda för att ge svar på mera allmänna frågor. Kontrollera alltid närmare anvisningar hos miljöförvaltningen.