Hoppa till innehåll

Ukrainska gräns- och tullmyndigheter utbildades i bilgranskning i Vaalimaa

Utgivningsdatum 5.6.2023 12.53
Pressmeddelande

Förra veckan gav Finska tullen utbildning i bilgranskning till ukrainska gräns- och tullmyndigheter i Vaalimaa. Syftet med den EU-finansierade utbildningen var att dela med sig av kännedom som behövs vid tullkontroller av bilar. Särskild fokus låg på bilars struktur och teknik.

– Vi har utbildat flera länders myndigheter i finsk tullkontroll av bilar, eftersom det är ytterst nyttigt att dela med sig av kompetens och know-how vid tullverksamhet som iakttar internationell reglering. Utbildningen som gavs till ukrainska gräns- och tullmyndigheter hade fokus på grundläggande kompetens som behövs vid tullkontroller och huvudvikten låg på tillfälliga bilgranskningsstationer, berättar bevakningsdirektör Samy Gardemeister.

Tullens grundläggande bilgranskningsutbildning är koncentrerad på bilens struktur och teknik samt på väsentliga saker som ska tas i beaktande vid tullbevakning. I utbildningen ingår praktiska övningsdagar, där man fokuserar på demontering och montering av fordon. Tullen ordnar också utbildning i granskning av el- och hybridbilar.

Utbildningen, som finansierades av Europeiska unionens projekt för stödjandet av gränsverksamheten i Ukraina (EU Support to Strengthening Integrated Border Management in Ukraine (EU4IBM)), hölls i Vaalimaa 29.5-2.6.2023. Efter den intensiva utbildningsveckan i Vaalimaa medför ukrainarna sin erfarenhet hem till landets andra gräns- och tullmyndigheter.

Utbildningen får fortsättning på hösten i Polen genom utbildningar riktade till Ukrainska tullen. Dessa utbildningar är en del av kommissionens tullprogram.

Mediemeddelande Pakotteet