Tullen övervakade säkerheten hos trendchoklad som upptäckts vara farlig i Europa
I den trendande Dubai-chokladen har man på andra håll i Europa funnit cancerframkallande hälsoskadliga ämnen. De Dubai-choklader som kontrollerats i Finland i år har dock visat sig vara säkra.
Tullen har under våren och början av sommaren undersökt tio olika produkter av fylld choklad som har marknadsförts i Europa som Dubai-choklad. Dubai-choklad har en mjuk fyllning som innehåller pistagenötter.
I andra EU-länder, såsom Tyskland, har livsmedelssäkerhetsmyndigheterna hittat höga halter av aflatoxiner i Dubai-choklad. Chokladernas sammansättning har också varit oklar.
– Aflatoxiner är hälsoskadliga ämnen som bildas av mögel och som bland annat misstänks orsaka cancer. Pistagenötter är ett livsmedel som omfattas av en förhöjd risk för bildning av aflatoxiner, säger Tullens produktsäkerhetschef Jonna Savander.
Dubai-choklader som importerats till Finland konstaterades vara säkra
Tullen har inte hittat några aflatoxiner i Dubai-choklader som importerats till Finland under början av året. I chokladerna undersöktes också andra skadliga ämnen orsakade av mögel samt den mikrobiologiska kvaliteten. De enda felen fanns i produkternas förpackningspåskrifter.
– I vissa produkter hade beståndsdelar som orsakar överkänslighet angetts aningen bristfälligt eller så saknades aktörens kontaktuppgifter, berättar Savander.
Av de undersökta chokladerna hade åtta importerats till Finland från Turkiet och två från Polen.
Övervakningen av sötsaker är en del av livsmedelssäkerheten
Tullen har i år undersökt nästan 70 sötsakers överensstämmelse med kraven. Sötsakerna har kommit till Finland från andra EU-länder, Asien och Turkiet.
I fråga om livsmedel som importeras undersöker Tullen bland annat mikrobiologisk kvalitet, bekämpningsmedel, tillsatsämnen, mykotoxiner som bildats av mögel samt andra främmande ämnen. Tullens bevakning omfattar också kontroll av förpackningspåskrifterna för livsmedel. Undersökningarna görs vid Tullaboratoriet.