Hoppa till innehåll

Tullen och polisen avslöjande en organisation som smugglat hundar

Utgivningsdatum 4.4.2023 9.16
Pressmeddelande

Tullen och polisen har undersökt ett fall av olaglig införsel av hundar från Ryssland till Finland. Fallet omfattar även smuggling av förfalskade dokument för sällskapsdjur, chipp för sällskapsdjur och smuggling av läkemedel till landet. Fallet undersöktes både som smugglingsbrott och som grovt skattebedrägeri.

Organisationens hundsmugglingsverksamhet som undersökts av Tullen och polisen började avslöjas när Tullen under en kontroll av postförsändelser hittade en försändelse från Ryssland till Finland som innehöll namnlösa husdjurspass och chipp för sällskapsdjur. Enligt sällskapsdjurspassen hade ett djur vaccinerats, men i passen hade man inte specificerat vilket djur som fått vaccinet.

I husrannsakan som anknöt till förundersökningen beslagtog Tullen och polisen ett stort antal dokument som hänförde sig till sällskapsdjur samt redskap som behövs för tillverkningen av dokumenten, såsom stämplar. I husrannsakan beslagtogs också närmare 50 läkemedelspreparat av vilka cirka hälften var receptbelagda. Under granskningen fanns det cirka 30 hundar i bostaden av vilka en del var födda i Ryssland och en del i Finland.

Personen som bor i Österbotten och som är misstänkt för smuggling har haft 180 hundvalpar under åren 2016–2021. Hundvalparna har sålts vidare i Finland för cirka tusen euro i snitt.

För Tullens del undersöks fallet som två smugglingsbrott samt för polisens del som grovt skattebrott och bokföringsbrott. Tullens och polisens förundersökningar blir klara under våren 2023 och överförs därefter till åklagaren för åtalsprövning.

Mediemeddelande