Hoppa till innehåll

Jobb vid Tullen när du blir vuxen? Tullen berättat om karriärmöjligheter under läroanstaltsturné i Lappland

Utgivningsdatum 4.10.2023 14.00
Pressmeddelande

I oktober kommer Tullen att turnera vid läroanstalter i västra Lappland och presentera tullarbetet och karriärmöjligheter för lokala ungdomar. Syftet med turnén tillsammans med Polisen och Gränsbevakningsväsendet är att skapa intresse för säkerhetsmyndigheternas arbete.

Anställda hos Polisen, Tullen och Gränsbevakningsväsendet besöker läroanstalterna i västra Lappland den 9–13 oktober för att presentera säkerhetsmyndigheternas arbetsmöjligheter. Under turnén träffar vi lokala ungdomar i Kittilä, Muonio, Enontekis och Kolari.

– Ungdomarna är framtidens arbetstagare och vi vill redan i ett tidigt skede skapa en bild av Tullen som en intressant arbetsplats. Vid gränserna till Sverige, Norge och Ryssland har vi tullkontor, som i framtiden kan ge jobb till de ungdomar vi träffar under turnén, säger direktören för tullkontorsavdelningen Maritta Haapasalmi.

I norra Finland finns det möjlighet att arbeta i mycket varierade arbetsuppgifter.

– I Lappland har vi rörliga bevakningsuppgifter på flygplatser och i terrängen samt tullbevaknings- och tullklareringsuppgifter vid gränsövergångsställena. Språkkunskaper i till exempel samiska är till nytta i dessa uppgifter. Dessutom erbjuder Tullen expertarbete för personer med kompetens inom många olika branscher för vilka vår modell för multilokalt arbete gör det möjligt att arbeta antingen på kontoret, hemifrån eller till och med från en fritidsbostad, berättar tullchef Kari Hannu.

I fjol genomfördes motsvarande turné tillsammans med Polisen och Gränsbevakningsväsendet vid läroanstalterna i Ivalo, Enare och Utsjoki.

Tidtabell för läroanstaltsturnén i oktober:

 • Kittilä 9.10.:
  Kl. 10.00 Kittilän koulukeskus, grundskola och gymnasium, årskurserna 7-9 och gymnasieelever
  Kl. 12.45 Lapin koulutuskeskus REDU, verksamhetsenheten i Kittilä
 • Muonio 10.10.:
  Kl. 10.00 Muonio grundskola och gymnasium, årskurserna 7-9 och gymnasieelever
  Kl. 13.00 Yrkesinstitutet Lappia
 • Enontekis 11.10.:
  Kl. 10.00 Hetta, Enontekis grundskola och Enontekiön erälukio, årskurserna 7-9 och gymnasieelever
 • Enontekis 12.10.:
  Kl. 10.00 Kilpisjärven koulu, grundskola
 • Kolari 13.10.:
  Kl. 10.00 Kolari grundskola och gymnasium, årskurserna 7-9 och gymnasieelever
Mediemeddelande