130 år av exakta data över utrikeshandeln med varor – Tullens statistik som vägvisare för ekonomin

Utgivningsdatum 2.2.2022 8.15
Typ:Pressmeddelande

Tullen har lång erfarenhet när det gäller statistikföring av Finlands varuhandel. Utrikeshandelsstatistiken beskriver varuhandeln mellan Finland och de övriga medlemsstaterna i Europeiska unionen samt handeln mellan Finland och tredje länder, dvs. intern- och externhandeln. Som ensam aktör erbjuder Tullen officiell detaljerad statistik över Finlands varuexport och -import. I år har det gått 130 år sedan Tullens statistikenhet grundades.

Tullens statistik är en del av situationsuppföljningen gällande Finlands ekonomi, och data som Tullens statistikenhet producerar används som grund vid sammanställningen av mycket annan statistik samt till exempel för ekonomiska prognoser. Statistiken är fritt tillgänglig på Tullens webbsidor och i statistikdatabasen Uljas och den erbjuder också mångsidiga data till exempel för forskningsinstitutioner och företag.
 
– De sammanlagda värdena av import och export är mycket viktiga siffror som beskriver Finlands ekonomiska utveckling. Likaså är det viktigt att veta med vilka länder Finland bedriver handel och hur mycket. För importerade och exporterade varor behövs också mer detaljerade uppgifter. Dessa behövs särskilt av företag som bedriver utrikeshandel, berättar statistikdirektör Olli-Pekka Penttilä

Siffrorna i Tullens statistik baserar sig på varor som företagen exporterat och importerat och för vilka företagen lämnar in deklarationer till Tullen. De traditionella pappersblanketterna har redan helt ersatts av elektroniska deklarationer. Den elektroniska deklareringen som revolutionerat statistikföringen fyller också jämnt, dvs 50 år. En betydande fördel för Tullens statistikenhet är att den har direkt tillgång till förtullningsuppgifter samt möjlighet att påverka vilka uppgifter som samlas in i tulldeklarationerna.

Behovet av tillförlitlig information var redan stort för mer än hundra år sedan – det befrämjas fortfarande 

Redan under svenskt styre ville staten ha detaljerade uppgifter över hur mycket intäkter den fick för förtullning av varor samt hur mycket varor hade importerats och exporterats. Rikets handelsbalans, dvs skillnaden mellan import och export, beräknades utifrån tullverkets material. Finska tullverket fick samma uppgift när det grundades ett par hundra år senare inom storfurstendömet Finland. Till stöd för beslutsfattandet och affärslivet behövde man mer detaljerad information, ”uttömmande och tillförlitlig handelsstatistik”. I oktober 1891 beslöt senaten att ett statistikkontor skulle grundas i Tullen och kontorets verksamhet inleddes i början av år 1892. Kontorets uppgift var att räkna ut statistiken för import och export samt att publicera den. Tullens statistikföring anses ha börjat här. 

– Statistikens betydelse har inte minskat på drygt hundra år. Tvärtom, som en officiell informationskälla har Tullens statistik en betydande roll som en vägvisare för nationalekonomin och som en grund för handelspolitiken. Vi arbetar fortfarande för en statistisk information av hög kvalitet och vi ser till att framföra korrekt och tillförlitlig information om Finlands export och import så att man med hjälp av den ska kunna fatta beslut som gynnar Finland, berättar Penttilä. 

Nuförtiden producerar Tullens statistikenhet mångsidig statistik och olika översikter med anknytning till utrikeshandeln. 

- I statistiken kan man till exempel observera hastiga ändringar  i efterfrågan eller gällande inhemska störningssituationer, till exempel coronamasker och vacciner syns nu som toppar i importstatistiken. Den finska exportindustrins strukturförändring syns också tydligt i statistiken som Tullen producerat, fortsätter Penttilä.

Överensstämmelse med statistikföringen i andra EU-länder

Lagstiftningen styr statistikföringen av internhandeln och externhandeln inom EU. På det sättet försäkrar man sig om att de statistiska uppgifterna grundar sig på noggrant fastställda normer som tillämpas i alla EU:s medlemsstater. Statistiska uppgifter om varuhandeln med länder utanför EU får man från datasystemet för förtullning. Uppgifterna om handeln mellan EU:s medlemsländer samlas däremot in genom ett särskilt förfarande som kallas Intrastat-systemet. Statistikuppgifter för intern- och externhandeln publiceras som en enda utrikeshandelsstatistik. 

Datavolymen i Tullens statistik utgör 43 procent av hela Finlands datavolym gällande EU-statistik, så Tullen är Finlands näst största statistikmyndighet. Tullens statistikföring utförs av 22 anställda och varje år producerar de bland annat 24  publikationer över preliminär- och månadsstatistik, fyra över statistik gällande storleksklass på företag, två över landskapsstatistik samt företagstypstatistik som publiceras en gång per år. Index för utrikeshandeln publiceras i anslutning till månadsstatistiken. Av logistikstatistiken publiceras uppgifter om  transportstatistik, transittransporter och gränstrafik varje månad i statistikdatabasen Uljas. Utöver statistik producerar statistikenheten olika översikter, såsom den årliga återexportöversikten samt utrikeshandelsstatistik över de största handelspartnerländerna enligt land eller landgrupp. 

För att fira jubileumsåret för Tullens statistikenhet ordnas ett evenemang senare i år. Statistiken syns också starkt i Tullens kanaler för sociala medier, där man berättar om intressanta statistiska händelser från de senaste årtiondena.

 

Länkar till statistik:

Utrikeshandelsstatistik

Utrikeshandel med varor

Företag som bedriver utrikeshandel

Mediemeddelande