Hoppa till innehåll

Nya proffs inom tullbranschen söks genom avlönad läroavtalsutbildning – lediga arbetsplatser från Hangö till Utsjoki

Utgivningsdatum 10.2.2022 11.10
Pressmeddelande

Årets första ansökan till läroavtalsutbildning har börjat vid Tullen till Tullens grundläggande uppgifter. Sammanlagt finns det över 40 lediga arbetsplatser att söka runtom i Finland. Rekryteringsmodellen förnyades förra året för att den bättre skulle tjäna både sökandena och arbetsgivaren.

Arbetsplatserna som kan sökas genom läroavtalsutbildning hänför sig till tullklarering i kommersiell utrikestrafik samt till tullbevakning av passagerar- och varutrafik. I tullklareringsuppgifter kan arbetstagaren till stor del själv påverka var arbetet utförs, men  bevakningsuppgifterna placerar sig på bestämda platser, t.ex. vid vissa gränsövergångsställen. Denna gång söks nya arbetstagare till bl.a. Utsjoki, Hangö, Helsingfors-Vanda flygplats, Vaalimaa och Åbo. Ansökningen pågår till den 18 februari 2022.  

- Vår läroavtalsutbildning har varit mycket populär. Genom den i fjol förnyade modellen sökte vi sammanlagt 81 läroavtalsstuderande åt olika håll i Finland  och vi fick sammanlagt över 3 300 ansökningar. Sökandena svarar ofta att Tullen är en stabil och pålitlig arbetsgivare, när de tillfrågas om varför de vill arbeta hos oss, berättar rekryteringsspecialisten Susanna Teppola från Tullen.

De nya rekryteringarna hjälper att tillgodose Tullens resursbehov. Inom de kommande åren förlorar Tullen mycket yrkeskompetens på grund av pensionering. I antalet nybörjarplatser för läroavtalsutbildning beaktas tullkontorens framtidsutsikter. Till de flesta största tullkontor, såsom tullkontoren i Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra ja Helsingforsregionen, söks drygt tio läroavtalsstuderande på årsnivå.

Fastän det vid mindre tullkontor, t.ex. tullkontoren i Vartius, Salla eller Hangö, skulle bara finnas en ledig plats att söka åt gången, är Tullens inverkan på sysselsättningen i regionen på lång sikt mera betydande. I norra Finland erbjuder Tullen en bra språngbräda för t.ex. dem som börjar i arbetslivet, eftersom man vid Tullen har goda möjligheter att utveckla sitt kunnande och ha många olika uppgifter under en lång arbetskarriär. 

Den nya rekryteringsmodellen tjänar både studeranden och arbetsgivaren – lön betalas ut under studietiden

Med hjälp av läroavtalsmodellen strävar Tullen efter att överföra de erfarna tullinspektörernas kunnande till nya arbetstagare. Samtidigt förbereder sig Tullen i god tid på att säkerställa sin handlingsförmåga vid skyddande av samhället även i fortsättningen.

Enligt den nya modellen genomförs rekryteringar två gånger om året, i februari och augusti. Grupperna börjar studierna antingen i september eller februari. Läroavtalsstuderanden har ett tjänsteförhållande för viss tid med Tullen och är en jämbördig medlem i arbetsgemenskapen. Hen utbetalas lön under utbildningstiden. Studeranden har också rätt till företagshälsovård och lön för sjukdomstid.

Det ligger i allas intresse att de nya personerna kan börja med arbetet snabbare, när de behövliga utbildningarna genomgås genast i början av tjänsteförhållandet. Efter avläggandet av examen har studerandena utmärkta förutsättningar för att arbeta vid Tullen.

Tomi Hyytiä började i Tullens läroavtalsutbildning hösten 2021 i Nuijamaa. För Tomi, och också för många andra sökande, kom kravet på kunskaper i svenska språket som en överraskning i ansökningsskedet. I tullbevakningsuppgifter är det lagstadgade kravet på kunskaper i svenska ett av behörighetsvillkoren. Språkkunskaperna kan visas t.ex. med en högskoleexamen eller med den allmänna språkexamen. Om kravet på språkkunskaper inte uppfylls, kan sökanden inte beaktas vid valet fastän hen skulle uppfylla de övriga sökkriterierna bra.

- Ansökan till läroavtalsutbildning är som en vanlig arbetssökningsprocess, så det är bra att ta reda på vad som gäller. Det lönar sig att noggrant gå igenom sökkriterierna och också tänka på sina egna styrkor i arbetet, tipsar Hyytiä nya sökande.


Tullens läroavtalsutbildning i ett nötskal:

  • Yrkesexamen inom tullbranschen är en fristående examen på andra stadiet. Avläggandet av examen tar 2–3 år.
  • Examen avläggs inom kompetensområdet Tulltjänster eller Tullbevakning. Arbetsuppgifterna inom kompetensområdet för tulltjänster omfattar handläggning av elektroniska tulldeklarationer samt rättelser och korrigeringar av dessa. Uppgifterna inom kompetensområdet för tullbevakning omfattar tullbevakning av passagerar- och varutrafiken samt tullklarering av import, export och transitering i kommersiell utrikestrafik.
  • Största delen av utbildningen sker i praktiska arbetsuppgifter som kompletteras med teoristudier.
  • Studerandena har ett tjänsteförhållande för viss tid under den tid utbildningen tar.
  • Yrkesexamen inom tullbranschen ordnas av Kouvolan ammattiopisto,Oy, EduKo.


Mera information:
Tullens läroavtalsutbildning 
Lediga arbetsplatser vid Tullen 
Tullens läroavtalsutbildning blogg (på finska) 

Mediemeddelande