Hoppa till innehåll

Tullen har beslagtagit ett stort narkotikaparti –smugglingsorganisation utreds

Utgivningsdatum 4.8.2022 14.00
Pressmeddelande

Tullen har utrett ett fall där en organisation fört in och distribuerat amfetamin, ecstasy och kokain. Utredningen omfattar en helhet som består av flera grova narkotikabrott och skjutvapenbrott. Värdet på de beslagtagna drogerna är i gatuhandeln sammanlagt 1 634 000  euro.

I mars 2022 beslagtog Tullen av en organisation sammanlagt 46 kilogram amfetamin, utrustning för fällning av amfetamin, över 60 gram kokain, 784 gram marijuana och olika olagliga skjutvapen, såsom ett avsågat hagelgevär.

- En del av amfetaminet har förts in till Finland som olja och amfetamin har utfällts ur den i en semesterbostad i Östra Nyland som hyrts för detta ändamål. Vår förundersökning har visat att drogerna förts in till Finland i posttrafiken, berättar undersökningsledare Tero Virtanen.

Värdet på de beslagtagna drogerna är i gatuhandeln sammanlagt 1 634 000 euro. Av de beslagtagna narkotikapartierna hade man totalt fått över 230 000 bruksdoser.

Av förundersökningen framgår att sammanlagt över 10 kilogram amfetamin, 300 gram kokain och 18 000 ecstasytabletter till ett värde av 755 000 euro har distribuerats vidare.

Internationell organisation

Organisationen har delvis varit ledd av utländska personer och cirka tio personer misstänks ha deltagit i organisationens verksamhet. Flera personer är fortfarande häktade. 

- Den huvudmisstänkte är en belgisk medborgare, som har ordnat införseln av drogerna till Finland. I Finland har huvudsakligen en finländsk man ansvarat för distributionen av drogerna. Övriga personer som verkat i Finland och i utlandet är både finländare och andra länders medborgare. En del av de misstänkta har kriminell bakgrund i Finland, berättar undersökningsledare Virtanen. 

 


Förundersökningen blir klar i augusti och ärendet går till åtalsprövning vid Södra Finlands åklagardistrikt. 

Mediemeddelande