Hoppa till innehåll

Tullen beslagtog rekordmängder av snus och berusande läkemedel – tullbrottsbekämpningens samhällsnytta ökade år 2021

Utgivningsdatum 7.3.2022 7.10
Pressmeddelande

Tullen avslöjade i fjol över 5 400 tullbrott. Smugglingen av snus har blivit allt mer professionell och Tullen beslagtog också en rekordmängd snus. Beslagsmängderna för läkemedel och berusande läkemedel steg också tydligt. Tullbrotts­bekämpningens samhällsnytta växte i fjol till mer än 70 miljoner euro.

Antalet tullbrott sjönk år 2021 till den lägsta nivån på åtta år. Detta berodde särskilt på coronapandemin och den minskade passagerartrafiken, men i bakgrunden kan man också se en mer omfattande förändring.

–  I fjol växte tullbrottsbekämpningens samhällsnytta fastän totalantalet tullbrott minskade samtidigt. Samhällsnyttan varierar alltid från år till år men trenden har varit att tullbrotten har blivit en allt mer organiserad och professionell verksamhet, säger bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen.

– Det har blivit mer komplicerat att utreda tullbrott, vilket kräver ökade resurssatsningar på teknisk och webbaserad brottsutredning. Detta betyder också att brottsutredares kompetensprofil förändras. Också Tullen ska vara med i denna utveckling. Den yrkesmässiga tullbrottsligheten strävar efter att utnyttja utrikeshandelns lagliga strukturer och vårt täta internationella samarbete spelar en viktig roll vid avslöjande av dessa brott, fortsätter Sinkkonen

Största mängden beslagtaget snus någonsin på årsnivå

Tullen beslagtog år 2021 sammanlagt 9 104 kilo snus, som är 2 000 kilo mer än året innan. Mängden var den största någonsin. Större snusmängder smugglades in till den finska marknaden huvudsakligen över landsgränsen från norra Sverige, men beslag gjordes också i fartygstrafiken. Försäljningen och smugglingen av snus har till stor del blivit en professionell brottslighet i Finland.

Mängden cigaretter som omhändertogs av Tullen var den minsta på åratal, sammanlagt 660 000 stycken. Cigaretter smugglas till Finland mestadels i små partier särskilt från Ryssland och reserestriktionerna på grund av coronaviruset har påverkat mängden omhändertagna cigaretter.

Ökad samhällsnytta av bekämpningen av tullbrott

Tullbrottsbekämpningens samhällsnytta varierar årligen. År 2021 var samhällsnyttan cirka 70 miljoner euro medan den år 2020 var cirka 57 miljoner euro. Merparten av samhällsnyttan, 32,1 miljoner euro, utgjordes av återtagen vinning av brott.

Den mest betydande delen av samhällsnyttan av bekämpningen av ekonomisk brottslighet var skadan som de undersökta brottsfallen orsakade, i fjol 13,9 miljoner euro.

Antalet skattebedrägerier minskade

År 2021 avslöjade Tullen 568 fall av skattebedrägeri av vilka 96 var grova skattebedrägerier. Antalet är lägre än år 2020 då det var 917, av vilka 98 var grova skattebedrägerier. De grova skattebedrägerierna, som klassificeras som ekonomiska brott, var huvudsakligen illegal införsel av cigaretter, alkohol och snus och bedrägerier som gällde punktskatt och mervärdesskatt samt antidumpningstullar och tullagring. Antalet lindriga skattebedrägerier sjönk särskilt på grund av att passagerartrafiken minskade.

Beslagen av läkemedel och berusande läkemedel ökade kraftigt

Läkemedelssubstanser beslagtogs nästan fyrdubbelt så mycket som året innan, mer än 1 537 000 stycken. Ökningen förklaras av några stora beslag av nikotinpåsar. Antalet läkemedelsbrott var för sin del lägre är året innan, antalet avslöjade läkemedelsbrott uppgick till 931 stycken. I beslagen blev det allt vanligare med nikotinpreparat som var förpackade i små portionspåsar. Nikotinpreparat klassificeras som läkemedelssubstans i Finland.

Berusande läkemedel beslagtogs nästan dubbelt så mycket som året innan, cirka 433 500 stycken.

Vid införsel av såväl läkemedel som berusande läkemedel spelar tung godstrafik och posttrafik en betydande roll.

Beslagen av kokain och amfetamin ökade

Tullen beslagtog år 2021 sammanlagt 710 kilo narkotika, dvs. nästan lika mycket som året innan. I beslagsmängderna syns tydligt att användningen av marijuana har ökat och att användningen av hasch har minskat.  Mängden beslagtagen marijuana uppgick till 260 kilogram medan mängden beslagtagen hasch var bara 3,5 kilogram. Tullen har under de senaste åren beslagtagit 200–300 kilogram marijuana årligen.

Den globala trenden gällande kokainets popularitet kan ses i Finland i att användningen av drogen ökat också här. Mängden beslagtaget kokain var rekordstor, 55 kilo, som är fem gånger så mycket som året innan.

Mängden beslagtaget amfetamin ökade år 2021 till mer än 80 kilo trots coronarestriktionerna. År 2020 hade mängden varit nästan hälften av denna mängd.

Mängden khat i Tullens beslag fortsatte att minska  – av drogen beslagtogs nu den minsta mängden på 12 år, dvs. 276 kilo.

– Betydelsen av internationellt samarbete, t.ex. inom ramen för Europol, har blivit allt väsentligare vid bekämpning av tullbrott. Coronatiden har för sin del framhävt betydelsen av bekämpningen av brottslighet som sker på nätet. Internationella trender kommer till Finland snabbare än tidigare och betydelsen av internationellt utbyte av information och analysering av datamassor har vuxit, summerar bevakningsdirektör Petri Lounatmaa.

Bilaga: Tullbrottsbekämpningens statistik 2021

Mediemeddelande