Hoppa till innehåll

Användningen av standardvärden vid rapportering av utsläppsuppgifter för CBAM ändras

Utgivningsdatum 18.7.2024 12.40
Pressmeddelande

I och med EU:s nya mekanism för koldioxidjustering vid gränserna ska importörerna rapportera utsläppsuppgifter för importerade CBAM-varor till Europeiska kommissionen. Hittills har rapporteringsskyldigheten under övergångsperioden förenklats genom att tillåta användningen av standardvärden, men från och med juli får standardvärden endast användas i mycket begränsad utsträckning, vilket innebär att importörerna måste få de faktiska utsläppsuppgifterna av tillverkarna.

EU:s mekanism för koldioxidjustering vid gränserna förpliktar importörerna att rapportera utsläppsuppgifter till EU-kommissionen för varorna de importerar. CBAM-varor är vissa järn- och stålprodukter, gödselmedel, aluminium- och cementprodukter samt väte och el som importeras till EU från länder utanför EU. Vid rapporteringen har man fått använda standardvärden utan begränsningar under övergångsperiodens tre första rapporteringsperioder, dvs. då man rapporterat utsläppen som uppkommit vid tillverkningen av varor som förtullats mellan oktober 2023 och juni 2024. Vid rapporteringen av utsläppen för varor som förtullats från och med ingången av juli 2024 får standardvärden endast användas begränsat, då man rapporterar utsläppen för komplexa varor. Komplexa varor är varor där man i tillverkningen av dem använt andra CBAM-varor. För andra än komplexa varor ska de faktiska utsläppsuppgifterna rapporteras under övergångsperioden.

– För importörerna lönar det sig att reda ut om varuleverantören har beredskap att tillställa de uppgifter om utsläppen som behövs vid rapporteringen. Vi rekommenderar att detta informationsbehov ska noteras i upphandlingsavtalets villkor, säger Jarkko Koho som är chef för CBAM-funktionen vid Tullen.

Flera importörer har inte lämnat in rapporter – sanktioner möjliga

Endast cirka hälften av finländska rapporteringsskyldiga har lämnat in en rapport till kommissionens övergångsregister för de två första rapporteringsperioderna. Utsläppen för varor som importerats under april-juni ska rapporteras i juli.

Lagstiftningen möjliggör påförandet av sanktioner, t.ex. felavgifter, om importören inte fullgör sin rapporteringsskyldighet eller om denne inlämnar en felaktig eller bristfällig rapport. Tullen beslutar alltid om eventuella påföljder separat från fall till fall. Tullen kan begära att importören ger en utredning över vad som gjorts för att skaffa fram de uppgifter som behövs.

Från och med år 2026 kommer det att krävas tillstånd för import av CBAM-varor. Som värst kan försummelse av rapporteringsskyldigheten under den pågående övergångsperioden leda till att aktören inte får tillstånd att importera CBAM-varor till EU-området i framtiden. Detta kan komma i fråga om man upprepade gånger låtit bli att lämna in en rapport eller avsiktligt angett felaktiga uppgifter i den.

Varför måste man rapportera?

Målet med mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna är att priserna på varor som importeras till EU bättre ska återspegla de utsläpp som bidrar till uppvärmning av klimatet och som produktionen av varorna ger upphov till. Samtidigt vill man uppmuntra tredjeländer och tillverkare som finns i dessa länder att minska på sina utsläpp.

Mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna införs stegvis. Under den pågående övergångsperioden (1.10.2023–31.12.2025) ska importörer kvartalsvis till kommissionen rapportera direkta och indirekta utsläpp från de CBAM-varor som de importerar. Rapporten lämnas in kvartalsvis för importer gjorda under det föregående kvartalet.

– Framskaffande av de faktiska utsläppsuppgifterna och rapporteringen under övergångsperioden hjälper också importörerna och deras varuleverantörer att förbereda sig inför genomförandeperioden som börjar år 2026. Från och med ingången av år 2026 ska importörerna köpa ett antal CBAM-certifikat som motsvarar mängden utsläpp från de importerade CBAM-varorna, berättar Marja Salo som arbetar som utsläppsberäkningsexpert vid CBAM-funktionen.

Rapporteringen spelar indirekt en viktig roll i bekämpningen av koldioxidläckage och växthusgasutsläpp. Med hjälp av rapporterna kan kommissionen fastställa de standardvärden som kommer att användas vid beräkning av varornas inbäddade utsläpp när mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna införs fullt ut år 2026. Rapporteringsfasen hjälper också till att bedöma hur mekanismen fungerar.

Mera information: Tullens webbsidor om mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna

Tidigare meddelanden:

Goddag från Tullen – ni har väl redan hört talas om EU:s mekanism för koldioxidjustering vid gränserna? (28.5.2024)

Hundratals importföretag har underlåtit att fullgöra sina skyldigheter (23.2.2024)

Nytt betydande uppgiftsområde för Tullen - svarar nu i Finland för alla praktiska myndighetsåtgärder som gäller EU:s mekanism för koldioxidjustering vid gränserna (29.12.2023)

Mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna för med sig nya skyldigheter för importörer, även för privatpersoner – uppgifterna om utsläpp ska rapporteras (31.8.2023)

Med hjälp av mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) påförs vissa varor från länder utanför EU en kostnad som är lika stor som den som skulle påföras motsvarande varor som tillverkats i EU till följd av genomförandet av EU:s utsläppshandel. Mekanismen används i alla EU:s 27 medlemsländer. I Finland ansvarar Tullen för de nationella myndighetsuppgifterna inom ramen för mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna.

Mediemeddelande