Hoppa till innehåll

Köpare av nikotinpåsar kan göra sig skyldiga till läkemedelsbrott

Utgivningsdatum 24.5.2022 8.20
Pressmeddelande

Många som reser till Estland tänker inte på att portionspåsar innehållande nikotin som säljs i Estland i Finland klassificeras som läkemedelspreparat, inte tobaksprodukter. Om portionspåsar med alltför hög nikotinhalt hamnar i köpkorgen kan resenären bli föremål för brottsutredning när hen återvänder till Finland.

Nikotinpåsar är portionspåsar som innehåller nikotin men inte tobak och är avsedda för upptag i munhålan. Införseln av nikotinpåsar regleras i läkemedelslagen och omfattas alltså av andra införselrestriktioner än snus.

Mängden nikotin i portionspåsarna avgörande

Nikotinprodukter definieras antingen som egenvårdsmediciner eller som receptbelagda läkemedelspreparat beroende på mängden nikotin. Det är inte tillåtet att föra in receptbelagda läkemedelpreparat till Finland utan recept. Om resenären för in receptbelagda läkemedel utan att hen har ett recept leder detta beroende på fallet till att preparaten omhändertas eller till och med till att en förundersökning inleds.

- Förra året omhändertog vi drygt 800 nikotinpreparat. Mängden är alltså fortsättningsvis stor, säger bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen. I detta ingår utöver preparat som förts in av resenärer även preparat som beställts på nätet.

År 2020 omhändertogs över 900 preparat och år 2019 under 20 preparat.

Utgångspunkten är att produkter som innehåller högst 4 milligram nikotin är egenvårdsmediciner och preparat som innehåller över 4 milligram nikotin receptbelagda läkemedel.

Mer information om importrestriktioner för läkemedel (tulli.fi)

Mediemeddelande